Пламен Нунев, ГЕРБ: Етичната комисия ще бъде безкомпромисна към грешни управленски решения и злоупотреби за сметка на гражданите

Снимка: Народно събрание

Националното събрание на ГЕРБ освободи Цветан Цветанов от всички ръководни постове на партията. До това се стигна след като името му беше заместено в имотния скандал „Апартаментгейт“. Партията утвърди и нова Комисия по етика. Как ГЕРБ поема към местния вот и с какво няма да бъдат допускани компромиси? Отговорите на тези и други въпроси търсим от Пламен Нунев, член на Изпълнителната комисия в партията в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-н Нунев, първо, за да изчистим темата за освобождаването на Цветанов- чухме лидера г-н Борисов, той определи темата като „изключително болезнена“. Защо и колко голям удар е за партията отсъствието от ръководните постове на една личност като Цветан Цветанов?

Пламен Нунев: Аз мисля, че опровергахме очакванията за голям драматизъм, кръв и сълзи, защото сме дисциплинирана партия, отговорна партия и трябва да гледаме само напред. Вчера беше приета оставката на г-н Цветанов. Паралелно с това бяха направени и промени в устава. Така че смятам, че нямаше драма. Действително беше болезнено – всеки от нас е работил с него и с вдигането на делегатската карта, за да гласуват „За“, във всеки може би е имало някаква болка. Но животът е динамичен и това, което се очаква от нас, е ние да се променяме. И който не може да се променя във времето, всички сме наясно, че животът го изхвърля извън борда. В рамките на час ние приключихме нашето Национално събрание с участието на 1067 делегати. Основните акценти: без нов зам.-председател, с нови 2-ма членове на Изпълнителната комисия, с промени в устава. Едната промяна беше свързана с размера на членския внос или конкретната промяна в устава е, че размерът на членския внос се определя с решението на Изпълнителната комисия. И другата промяна това е създаване на Комисия по етика, която ще разглежда случаите на поведение на членове, на тези, които са на ръководни постове, уронващи престижа на партията.

Водещ: Във връзка с утвърждаването на тази Комисия по етика, кои са мотивите за нейното създаване? Поводът за освобождаването на Цветано стана ли част от тези мотиви и какъв ефект очаквате да има подобен орган?

Пламен Нунев: Припомням това, което каза и вчера председателят на нашата партия- справедливостта, да сме близо до хората, работата по решаването на проблемите на хората – това е основното мото в нашата работа. Затова няма да има в тази посока компромис за никого, нито към тези наши членове, които са на ръководни позиции, нито към кметове, нито към общински съветници, при подаваните сигнали за неправилни управленски решения, при несправедливи управленски решения. В сайта, в страницата на партията продължават да постъпват такива сигнали за различни по вид несправедливости. Функциите на тази Етична комисия, която ще бъде помощен орган към Изпълнителната комисия, ще са да може да се реагира веднага, така че на всеки получен сигнал, на всеки изпратен сигнал да бъде извършена проверка от тази Етична комисия, да бъде запозната Изпълнителната комисия, след което да бъде взето съответното решение – дали отстраняване от партията, дали прекратяване на членството в партията. После ще се мисли за съответните действия, последващи от правораздавателни органи.

Водещ: Казвате безкомпромисност – с какъв тип поведение партията оттук нататък ще бъде безкомпромисна? С какъв тип поведение, което се отклонява от нормите, приети в ГЕРБ?

Пламен Нунев: Решаването проблемите на хората стои на челно място пред нас. Това е изключително важно, защото всеки ден в офисите на партията в цялата страна ходят, посещават граждани от областни центрове, от общински центрове, от малки населени места с различни проблеми. И те идват да поставят такива проблеми за решаване там, където било то местната власт, било то общински кметове, било то кметове на малки населени места не са им обърнали внимание, или не са решили проблема по съответния справедлив начин. В тази посока е всичко това. Ето, давам ви един пример с една промяна в устава на нашата партия, който е свързан с размера на членския внос. Вчера след проведеното Национално събрание имахме заседание на Изпълнителната комисия и взехме решение, че ще бъде утвърдено тази седмица диференцирани ставки за членския внос. Те ще бъдат диференцирани първо на базата на представителността на нашите членове в европейските институции, представителността на нашите членове в националните институции, на членовете в местните институции. Ще бъде предложена и диференциация на ставките за пенсионерите и студентите. В тази посока трябва да има справедливост. Тоест, всеки, който е на по-висок пост, ще плаща по-голям членски внос, защото има по-голяма заплата. Членският внос ще го увеличим за хората, които работят, не за пенсионерите, а за тези, които са на изборни позиции – било то евродепутати, депутати, кметове, общински съветници. Всички ще имат много по-голям членски внос, отколкото досегашните 2 лева за година. Така че и в тази посока действително трябва да има справедливост.

Водещ: Това, което можем да откроим сред важните акценти от вчерашния конгрес е категоричната воля за промяна, безкомпромисност и твърдост, която се усеща от редиците. Как ГЕРБ тръгва към местния вот наесен?

Пламен Нунев: Неслучайно вчера на Националното събрание беше обърнато специално внимание на наближаващите кметски избори наесен, така че структурите, номинационните събранията, които ще бъдат проведени, много добре трябва да огледат хората, много добре трябва да ги прецизират. Имам предвид номинациите на кметове на общини, номинациите за общинските съветници. И в тази посока Изпълнителната комисия на политическа партия ГЕРБ действително ще окаже максимална помощ. Събранията, които трябва да бъдат проведени, трябва да бъдат доста по-широки с участието на граждани, да се правят срещи с обществеността по квартали, по малките населени места, по махали, да може предварително да се говори с хората дали приемат човека, който ще бъде евентуално предложен за кмет. Дали има необходимите личностни качества, дали е комуникативен, дали е диалогичен, дали има способностите да решава проблемите на хората. Ето, по този начин ние искаме да изведем кандидатите за кметове, за общински съветници, които действително имат силата и волята да решават проблемите на хората.

Водещ: Да, важно е внимателно прецизиране все пак на кандидатите, чиито имена ще станат ясни през следващите месеци и близост  до хората.

Пламен Нунев: Не следващите месеци – съвсем скоро. Ние нямаме никакво време. След евроизборите последва анализ на резултатите и мога да кажа, че структурите са в готовност, в кондиция. Там, където имаше необходимост в оперативен порядък бяха направени бързи промени. Но тук искам да кажа, че промените ще продължат като цяло, защото всичко зависи от личностите по места, по малки населени места, които стоят начело на партията. Не че нямаме доверие на хората, които са работили досега в дългия период от времето от създаването на политическа партия ГЕРБ, но във всички ни се вижда, че има изхабяване.

Водещ: Освен промяна в структурите на партията на национално ниво, да очакваме промяна и в местните редици – така ли да ви разбираме?

Пламен Нунев: Разбира се. Навсякъде по структурите на страната трябва да промяна, и то истинска промяна, а не козметична.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА