Пламен Симеонов, ХГ „Николай Павлович“: Автори от цялата страна участват в изложбата, посветена на 155-та годишнина от рождението на Алеко Константинов

Изложба, посветена на 155-та годишнина от рождението на Алеко Константинов, откриха в Свищов. Експозицията е озаглавена „На Алеко“ и в нея са включени 28 творби на 15 автора от цялата страна. Това разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново главният уредник на Художествената галерия „Николай Павлович“, където са подредени произведенията, Пламен Симеонов. Прочетете повече за експозицията в интервюто.

 

Фокус: Г-н Симеонов, колко творби са включени в изложбата, какви са те, кои са техните автори?

Пламен Симеонов: Художествената изложба „На Алеко“, която бе открита вчера в Художествена галерия “Николай Павлович“ в град Свищов, е част от програмата, посветена на 155 годишнината от рождението на достойния българин и наш съгражданин Алеко Константинов. В експозицията са включени  28 творби на 15 автора. Всички те са от фонда на галерията. Сред тях има няколко скулптори, има 3 живописни платна и 21 карикатури. Всички те ще радват посетителите на изложбата в Свищов, по време на Алековите дни.

Сред авторите са имената на художниците Никола Михайлов, Асен Илиев, Димитър Димитров, скулпторите Севдалин Пенчев, Мария Касабова, както и на карикатуристите Слави Митев, Теню Пиндарев, Стоян Гроздев, Тодор Цонев, Велко Велков, Ивайло Цветков и разбира е на нашия съгражданин Стайко Николов.

Фокус: Представлява ли експозицията интерес за свищовлии и имаше ли успех при откриването? Кой се включи в него?

Пламен Симеонов: Като град на будители, Свищов може да се похвали с богато културно минало, което е повод за гордост сред нашите съвременници. С радост мога да отбележа, че от страна на свищовлии винаги има интерес  към културните събития в града и откриването на изложбата, в памет на Алеко, не прави изключение.

На откриването, освен граждани и гости на града, присъстваха и представители на общинското ръководство – председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, секретарят на общината г-жа Петрова, директорът „Дирекция култура и културно наследство“ Росен Маринов, както и главните експерти  към дирекцията г-жа Ликова и г-жа Йорданова.

За наша радост, Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“ стартира своя първи час на Клуб „Кулинарни пътешествия“ именно по време на изложбата и организираха кетъринг за нашите гости и посетители. Учениците и техният ръководител г-жа Ивелина Енчева се справиха чудесно, за което им благодаря и ги поздравявам.

Фокус: За пръв път ли се подрежда подобна изложба в Свищов и дали може да се обобщи кои  са най-ценните картини в нея и защо?

Пламен Симеонов: Не за първи път се прави подобна изложба, а относно творбите които за изложени в нея, трудно може да се каже, кои са най-ценните, тъй като всяка една от тях е създадена с много внимание и чувство от своя автор, и по своему е уникална.

Въпреки това, не мога да не отбележа имената на Никола Михайлов – един от най-видните портретисти на миналия век, рисувал портрети на Вазов, Славейков, цар Фердинанд.

Също така Теню Пиндарев  – известен карикатурист. Към творческите му занимания трябва да прибавим още едно, непознато за мнозина  – сатиричната малка пластика. До колкото съм запознат, по време на своя творчески път той е изработил четири пластики и за наша радост една от тях: „Бай Ганьо в купето“ е една от тези, с които разполага Художествената галерия в Свищов.

Фокус: До кога те ще останат в Свищов и предвиждате ли други мащабни и интересни изложби до края на настоящата година?

Пламен Симеонов: Изложбата „На Алеко“ е с вход свободен и ще бъде на разположение на жителите и гостите на Свищов до 31 януари. Художествена галерия „Николай Павлович“ работи всеки делничен ден от 9 до 17 часа и всички желаещи да се насладят на експозицията са добре дошли!

Във връзка с предстоящите изложби, разбира се, че плануваме още такива през настоящата година и голяма част от тях са свързани с културния календар на община Свищов. Това са  140 години от рождението на Ал. Божинов; 155 години от рождението на Цветан Радославов и  30 години ХГ „Николай Павлович“.

А традиционни изложби правим по повод Освобождението на Свищов – 27 юни,  изложба на свищовските художници – в края на месец септември, в рамките  на празника „Свищовски лозници“, по повод новогодишни празници и др.

Разполагаме с  три постоянни експозиции от фонда на галерията – на Николай Павлович, на Александър Божинов и портретната зала. Всяка от тях би била интересна за хората обичащи изкуството.

Луиза ТРАНЧЕВА