Пламен Станкулов, военен историк: Видинската общественост е задължена пред костите на 600 офицери, подофицери и войници, които са останали под Битоля, задължена е да ги почете – с паметна плоча

Пламен Станкулов, военен историк, в интервю за Радио „Фокус“ – Видин

 

Радио „Фокус“: На Архангелова задушница отдаваме почит на загиналите воини, споменаваме и загиналите от Трети пехотен Бдински полк, колко са те?

Пламен Станкулов: Искам да изразя благодарността си, че Агенция и Радио „Фокус“ продължават да бъдат хранителя на воинската памет и воинската слава. Малко са медиите в България, които отдават значение на воинската слава. Архангелова задушница за това я наричат Мъжка, защото на нея се почитта паметта на мъжете, загинали във войните. На тази Мъжка задушница отдаваме почит пред паметта на над 3000 офицери, подофицери и войници от Трети пехотен Бдински полк, загинали  в името на Отечеството.  Бдинският полк  е един от първите осем полка , които се създават в  България след Освобождението.  Полкът  участва във всички войни за национално обединение на страната ни.  Бойният път на Бдинския полк започва от Видин и преминава през Люле Бургас, Чаталджа, Битоля и още много други места на бойна слава, където войниците и офицерите от полка изпълняват достойно своя дълг към Отечеството и своя роден край.

Радио „Фокус“: Колко са командирите на полка и има ли от тях загинали?

32-ма са бойните командири на полка от неговото създаване през 1884 г до разформироването му  през 1950 г.Двама от тях загиват. По време на Сръбско българската война от 1885 година и защита на Съединението,  командир на полка е полковник Марин Маринов, флигеладютант на княз Александър I. Командирът  на полка има огромна заслуга във важната сливнишка позиция, където повежда Бдинци в атака на нож.  На тези позиции полковник Марин Маринов е тежко ранен и впоследствие умира от раните, които е получил.  По време на Балканската война командир на полка е полковник Георги Тенев.Полкът взима участие в заключителните действия на Лозенградската операция , следват Люлебургас, Бунар Хисар, както и тежките боеве, които се водят на Чаталджа, където полкът губи половината от личния си състав. Там загива и командирът на полка полковник Георги Тенев.

Радио „Фокус“ : Имаше идея за издигането на плоча край Битоля в памет на загиналите от Трети пехотен Бдински полк там. Какво се случи?

Пламен Станкулов: Това „там“, за което говорите край Битоля е Македонския фронт през Първата световна война, на който се сражават мъжете от Видинския край и Трети пехотен Бдински полк показва чудеса от храброст. На Македонския фронт през Първата световна война  при ожесточени сражения полка губи половината от личния си състав и именно там се ражда и марша „Бдинци лъвове титани“.  А видинската общественост е задължена пред костите на 600 офицери, подофицери и войници, които са останали под Битоля, задължена е да ги почете – с паметна плоча, на която трябва да се изпишат имената им. И когато от там мине някой да положи цвете, да запали свещ… На Архангелова задушница искам да спомена и още един полк 15 пехотен полк, в който са служили също мъже от нашия край – предимно от Белоградчишка околия. През Балканската война загиват 1100 офицери и войници от 15 ти пехотен  Ломски полк, а през Първата световна война  – 950. Загиват и двама от командирите на 15 пехотен Ломски полк – полковник Стефан Илиев и полковник Каварналиев.  Поздравявам организациите от Видин, които са се заели с издигането на паметник на загиналите на Връшка чука.

Радио „Фокус“: Видинчани почитат своите герои, в тяхна памет е издигнат и величествения паметник „Бдинци“ във Видин.

Пламен Станкулов: Офицерите, подофицерите и войниците сражавали се за Отечеството си, оцелели и завърнали се във Видин те са тези, които настояват да се издигне този паметник. Те са първите, които правят скромни дарения за него. Признателните поколения видинчани издигат в тяхна памет мемориала „Бдинци“ на който е изписано – Величието на Родината се гради върху костите на ония които достойно живяха и умряха за нея“ Поклон пред паметта им.

Анна ЛОЗАНОВА