Пламен Станкулов, военен историк : В началото на Втората световна война Трети пехотен Бдински полк участва във военни учения в Добруджанския край

Втората световна война

Пламен Станкулов, военен историк в интервю за Радио „Фокус“ – Видин.

Радио „Фокус“: Каква е бойната готовност на българската армия в началото на Втората световна война?

Пламен Станкулов: Нападението на Германия над Полша става в годината, когато България вече е с преструктурирана армия. Няколко години преди началото на Втората световна война още през 1935 година България започва реформа във въоръжените си сили. България все още не се е определила в началото на войната към коя от силите ще се присъедини. Но, въоръжените ни сили са преструктурирани. Може да се каже, че бойната готовност на армията по това време е висока.

Радио „Фокус“: Къде е по това време Трети пехотен Бдински полк?

Пламен Станкулов: Трябва да се каже, че в началото на Втората световна война – 1 септември 1939 година Трета пехотна Бдинска дружина става отново полк. Точно през 1939 година Трети пехотен Бдински полк участва във военни учения извършени в Добруджанския край. Подготвя се през следващата година да бъде дислоциран на границата ни с Турция, като прикриващ фронт. По това време още нито България, нито Турция са се определили на коя страна ще застанат.

Радио „Фокус“: Какво е ситуацията във Видин по това време?

Пламен Станкулов: Мирновременна, спокойна обстановка. Активни са медиите обаче при отразяването на световните събития, станали на 1 септември. Българските медии хвалят действията, предприети от Германия.Ясно е още тогава коя страна ще подкрепи България в започващия световен конфликт. Във Видин по това време усилено се събират средства във Видин за издигането на паметника „Бдинци. Инициативата за този паметник знаете е на войниците на Трети пехотен Бдински полк, участвали в битките през Първата световна война. Завърнали се от плен те решават, че ще издигнат паметник на всички онези, чиито кости останаха на Македонския фронт, на Баба планина при кота 1248 и при Червената стена, останала в историята като Македонската Шипка. Цяла Видинска околия събира средства за този паметник, който е открит на 2 март 1944 година и в началото на Втората световна война това е било едно от значимите събития в нашия край.

Радио „Фокус“: Какво е участието на Трети пехотен Бдински полк във Втората световна война?

Пламен Станкулов: През 1940 година полкът първоначално е на Прикриващия фронт в района на Елхово, България по това все още не се е включила във войната. След влизането на България на страната на Тристранния пакт полкът е в Скопие и Крушевац. Във състава на полка влизат гвардейска дружина, както и 22-ри и 23-ти граничен участък. В третата последна фаза на войната през септември 1944 година Трети пехотен Бдински полк участва в боевете при Кула срещу елитната немска планинска дивизия „Принц Ойген“. В тази последна фаза на войната много видинчани взимат участие, те се сражават на фронта в Сърбия, в Унгария.
Анна ЛОЗАНОВА