Пламен Събев, ИМ- Попово: С изложбата и каталога, посветени на Големите военни маневри при Попово връщаме спомена за събитията отпреди 80 години

Пламен Събев, директор на Историческия музей в Попово, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Г-н Събев, това, за което си говорим от месеци вече е факт- откриването на възстановения паметник на Цар Борис III  в Попово, изложба и каталог, посветени на Големите военни маневри. Разкажете повече за изложбата, която подготви Историческият музей в Попово.

Пламен Събев: Изложбата представя на големи пана колажи със снимки от Големите военни маневри, като снимките са със съответни описания. Показваме снаряжение, оръжие, различни военни вещи, свързани с времето на възстановяване на българската армия след Първата световна война. Показваме въоръжение и от Втората световна война. Изложбата определено е интересна. Показваме автоматични пушки, картечници, голямо количество карабини, пистолети и др. Включили сме неща, които не са показване, включително и парадно наметало за кон на офицер от Осми конен полк. Това е нещо изключително рядко, съхранени са вензелите, т.е. музеят наистина се постара и извади от фонда си неща, които досега не е показвал, макар че е правил подобни изложби. Интересно е, че изложбата продължава да провокира дарителския интерес и попълването на фондовете на тема военни маневри. В петък от София поповчани ни изпратиха интересна, рядка снимка от времето на маневрите, която ние не притежавахме, с подробно описание и разпознати лицата на нея. Тя е от банкета в Градската градина по време на маневрите, където е и царят. По- рано днес получихме две табелки с имена, които са били смъкнати насилствено от комунистите от чешма паметник в село  Ковачевец. Това са имена на загинали във войните, а чешмата паметник е била изградена от телефонната рота, която е обслужвала маневрите. Темата за Големите военни маневри при Попово очевидно събуждат не само дарителския дух, но и духа на местното население, провокират неговия интерес към историята. За нас това е много важно и ценно, защото съхраняването на паметта е това, заради което правим тези изложби.

Фокус: Представихте и луксозен каталог, посветен на маневрите

Пламен Събев: В този каталог са включени снимките и документите, които музеят е съхранил във връзка с маневрите. Той е изработен в издателство във Велико Търново. Съдържа около 140 снимки, разположени на 98 страници, включена е и библиографска част. Искам отново да уточня, че в каталога представяме това, което съхраняваме във фонда на Историческия музей в Попово. Дано някои не се заблуди, че сме събрали всичко, което има в страната по темата за военните маневри при Попово. Например, в интернет има доста снимки, но не сме си позволявали да ги включваме в каталога. Нашата цел е именно да покажем това, с което разполагаме. Това е част от политиката на музея, правим го и чрез изложбите, които организираме, а вече издаваме и трети каталог на съхранено в нашите фондове. Ние продължаваме целенасочено и обмислено да следваме тази линия.

Фокус:Има ли снимки и документи, включени в изложбата или каталога, за които може да се каже, че са най- ценни?

Пламен Събев: Трудно е да се направи такова разграничение. Снимките, особено от посещението на  цар Борис III в Попово, са нещо изключително, защото показват значението на събитието. Виждат се огромните маси от хора, които са изпълнили улиците, вижда се заринатата с цветя централна улица, която приветства българската армия, българското офицерство, царят, който тогава  е бил начело на държавата. Това не са нагласени неща, не са казионни събития, а израз на всенародна радост. Тези снимки, допълвайки се една друга, представят картината на радостта на българите от възстановяването на българската армия, защото държава без силна армия, няма нито самочувствие, нито гордост, половин държава е. Няма как да отделя конкретни експонати. Всички те, в една цялост, връщат спомена за това събитие отпреди 80 години.

Ивелина ИВАНОВА