Пламен Христов, „Воля“: Подкрепяме идеята за намаляване на субсидиите на партиите на 1 лв.

Снимка: АФП

Подкрепяме идеята за намаляване на субсидиите на партиите на 1 лв. Това каза народният представител от ПГ На „Воля – Българските родолюбци“ Пламен Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос как ще коментира предложението за 1 лв. партийна субсидия, Христов посочи, че още през 2017 г. по инициатива на лидера на „Воля“ Веселин Марешки е бил проведен референдум за отпадане изцяло на субсидиите на партиите. „След това ние бяхме единствените освен ГЕРБ, които подкрепиха намаляването на субсидиите от 11 лв. на 1 лв. на следващия референдум. В последствие през 2017 г. внесохме искане за промени в бюджета за намаляване на тази субсидия. Няма как при тази наша може би най-активна от всички политически партии дейност в тази посока ние да не подкрепим една такава идея“, заяви Христов.
На въпрос дали се опасява, че партиите могат да станат зависими от финансиране от бизнес кръговете, Христов заяви, че в България всичко е възможно. „Виждаме, че когато държавата и контролните органи, не следят стриктно за спазване на закона, може той да бъде нарушен. Но аз считам, че такава промяна в законодателството, ако е добре контролирана, няма да има такава опасност“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА