Планински спасители и жители на град Калофер предлагат да бъдат изградени заслони по пътя към връх Ботев

Радио "Фокус" - Пирин

Пловдив. Планински спасители и жители на град Калофер предлагат да бъдат изградени заслони по пътя към връх Ботев. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на Калофер Румен Стоянов. Вчера той се е чул с премиера Бойко Борисов, който лично го е потърсил във връзка с изгубилите са под върха баща и син. Румен Стоянов е предал желанието на хората да бъдат направени такива леки конструкции по този път, за да няма повече инциденти с изгубили се туристи.

Теренът е много труден дори през лятото и винаги крие опасности, затова е нужно да има места за отдих. „От друга страна самият връх привлича много туристи и затова такива мерки са крайно наложителни“, каза Стоянов. Туристите ще спират за малко, за да почиват при изкачването и слизането от върха в тези заслони. Стоянов припомни времената, когато самите овчари са можели да изграждат кошари в този терен, който сега попада в границите на Централен Балкан. „Когато това беше възможно нямаше толкова инциденти с туристи“, твърди Румен Стоянов.

В момента Национален парк „Централен Балкан“ е контролирана от Закона защитена местност и има забрана за всякакви дейности в нея от страна на ползвателите на гори, земи и водни площи.

Цветана ТОНЧЕВА