Пловдивската полиция провери 85 учебни заведения за ден в рамките на специализирана операция за разпространение и употреба на наркотици

Пловдив. Полицията провери 85 учебни заведения за ден в рамките на специализирана операция за разпространение и употреба на наркотици. Резултатите от операцията бяха оповестени на специална пресконференция днес, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив.  Проверки са били извършени и на още 25 места, където учениците се събират да пушат, съобщи директорът на ОДМВР старши комисар Йордан Рогачев. По думите му, тези проверки ще продължат и в бъдеще, като ще се правят минимум два, три пъти седмично, докато се справят с наркоразпространението в района на учебните заведения.

При вчерашната СПО, преминала под наблюдението на Районна прокуратура в Пловдив са били образувани няколко досъдебни производства, съобщи районинят прокурор Чавдар Грошев.

В района на Второ РУ, близо до училище и Сахат тепе, служители на полицията установили лице със съмнително поведение, на 24 години, което държи в себе си амфетамин. Срещу него е образувано досъдебно производство.

Също в този район при проверка на група ученици служители на полицията установили, че едно от лицата, на 17 години, ученик, държи в себе си марихуана. Срещу него също е образувано досъдебно производство.

В района на Трето РУ, близо до училище, също е установено, че лице на 17 години държи в себе си наркотици – амфетамин и хашиш. Срещу него също е образувано досъдебно производство.

Бързо производство е образувано и срещу учителка от Хисаря за управление на МПС в пияно състояние. Служители на полицията спират в района на училище лек автомобил, управляван от 44-годишни жена, като при проверка се установява, че същата управлява с 1.85 промила алкохол в кръвта. Тя обяснила, че е била употребила алкохол предната вечер и почти не е спала.
Благодарение на служителите на полицията от Хисаря днес бързото производство е приключило и утре учителката ще бъде предадена на съд.

По думите на прокурор Атанас Илиев, от Районна прокуратура в Пловдив, бързината и скъсяването на периода за получаване на санкция на провинили се ще бъде приоритет оттук нататък за прокуратурата.
Той припомни още, че държането на наркотични вещества е тежко престъпление, което се наказва както с лишаване от свобода от 1 до 6 години, така и с глоба от 2 до10000 лева. За непълнолетните лица има редукция на наказанието – лишаване от свобода до 3 години.

Цветана ТОНЧЕВА