Пловдив: В града ще бъде открито третото издание на панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ 2019

Пловдив. В града ще бъде открито третото издание на панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ 2019, съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив организаторите. Представители на арменската, италианската, турската, руската, еврейската, френската, украинската общност, както и каракачани, чехи и словаци ще са сред участниците на официалното откриване, което ще се проведе от 17 до 19 май под мотото „Заедно на трапезата“. Работилница за месене на хляб, в която ще може да се включи всеки пловдивчанин и гост на града, ще бъде открита до Джумая джамия в първия ден на панаира. Съпътстващото събитие, което ще бъде от 16 до 18 ч. (точно преди програмата за официалното откриване) се организира от “Сдружение традиции за бъдеще”. Всеки посетител ще може да си избере какъв хляб иска да замеси и да си вземе за вкъщи – квасен хляб, хала (традиционен еврейски сладък хляб), арменски лаваш, италианска фокача или българска содена питка. Публиката ще може и да дегустира от различните хлябове на народите, изпечени на място в мобилната кухня. Именно хлябът, като свещена храна и основно ястие на трапезата на всички народи, бе темата на второто издание на панаира през 2018 г.
Допълнителен колорит в тазгодишното издание се очаква да внесат представителите на каракачаните и татарите, които ще пристигнат за откриването от Карлово и Пазарджик. Първата вечер на панаира, която ще се проведе под мотото „Заедно на трапезата“, ще бъде и със специалното участие на чехи и словаци, които живеят в града под тепетата. Посетителите ще могат да опитат и специалитети от френската и украинската кухня. Всеки етнос ще има възможност да разкаже пред публиката за традициите и обичаите на своя народ в културата на хранене и да почерпи присъстващите с някои от най-характерните за трапезата му кулинарни изкушения.
Тази година основните участници в панаира – турци, руснаци, евреи, арменци и италианци – ще посрещат своите гости от 17 до 19 май на откритите площи до Джумая джамия, където ще бъде разположена и мобилната кухня. „Етно кухня на колела“ ще отваря всеки панаирен ден точно в 18 часа.