Пловдив: В Многофункционалния социален център на БЧК започна работа обществена трапезария

Пловдив. В Многофункционалния социален център на БЧК на ул. „Стойчо Мушанов“ 48 от днес започна работа обществена трапезария, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив.  За поредна година 70 самотно живеещи, болни и финансови затруднени хора ще получават ежедневно топъл обяд. Всеки делничен ден за тях ще е осигурена супа, основно ястие и десерт. Освен това възрастните хора ще имат възможност да общуват със свои връстници и доброволците от БЧК.
По-рано през деня пловдивската организация на БЧК откри и библиотека за пациентите в МБАЛ „Св. Пантелеймон“. На принципа връстници помагат на връстници болните ще имат възможността да се опитат да преодолеят самотата и болестта чрез четиво и срещи с други хора, с които да споделят своите мисли.
Двете инициативи са по повод 1-ви октомври, обявен от ООН за Международен ден на възрастните хора. „На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и оценяваме приноса им към обществото ни. Времето, в което живеем, отправя предизвикателство към нас, хората в активна възраст да обръщаме по-голямо внимание на възрастните хора около нас. Едно от най-големите изпитания  пред което са изправени хората от третата възраст се оказва  самотата”, твърдят от пловдивската организация на БЧК.
Цветана ТОНЧЕВА