Пловдив: Обявиха прием в 11 специалности в дуални паралелки за новата учебна година

Пловдив. Пет професионални гимназии разширяват програмите си за дуално обучение през учебната 2019/2020 г. Това съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив от общината.  Индустриалното развитие на региона и динамичният пазар на труда карат все повече гимназии да търсят партньорство с бизнеса и да стартират дуални форми на обучение. Това е и начин да се развие и модернизира обучението в професионалните направления. Така бъдещите млади специалисти получават практическо ориентирано образование и още по време на образованието си работят и се запознават с новите технологии в производствата.
В Пловдив сега има 9 дуални паралелки, които са подкрепени от 31 компании. Зад всяко дете в дуална паралелка училището има подписан договор с предприятие, което е ангажирано с практиките и част от обучението му. С утвърдения прием общият брой на дуалните паралелки в Пловдив през новата учебна година ще стане 20.
Част от стратегията на община Пловдив е да подпомага развитието на дуалното обучение, като единствен инструмент за развиването на професионалните гимназии и ангажирането на бизнеса. Администрацията подкрепя с целево финансиране всяка нова дуална паралелка и подпомага училищата в контактите им с индустриалните зони, развитие на учебни програми, популяризиране на новата обучителна форма. За 11-те специалности администрацията ще финансира целево училищата с общо 33 хил. лв.
За учебната 2019/2020 г. в община Пловдив e утвърден план-прием за 11 паралелки с дуална форма на обучение.