Пловдив: Окръжна прокуратура повдигна обвинения на двама арменци за опит за убийство във връзка с простреляния мъж в кв. „Кършияка”

Пловдив. Окръжна прокуратура – Пловдив повдигна обвинения на двама мъже за опит за предумишлено убийство. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдивговорителят на Апелативна прокуратура. Прокуратурата образува досъдебно производство за опит за убийство на 33-годишен пловдивчанин след постъпване на 29 юли 2018 г. на сигнал за стрелба с пострадал в кв. „Кършияка” в Пловдив. В резултат на извършените от ОД на МВР – Пловдив незабавни оперативно-издирвателни мероприятия са установени и задържани извършителите на престъплението.
На 30 юли 2018 г. към наказателна отговорност за опит за предумишлено убийство са привлечени двама арменски граждани със статут на постоянно пребиваващи на територията на Република България. С.Х. на 28 години е обвинен, че е действал като извършител на деянието, а А.О. на 30 г. – като негов помагач.
Опитът за убийство е бил извършен след множество действия по приготовлението му, включително набавяне на оръжие, установяване местоживеенето, навиците и маршрутите на пострадалия, набавяне на средства за маскиране, оставяне на телефоните на обвиняемите на значително разстояние от мястото на престъплението, придвижване с автомобил до мястото на стрелбата и незабавно оттегляне оттам по същия начин. Именно поради тези действия, престъплението е квалифицирано като предумишлено.
Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, в рамките на които ще бъде внесено искане в Окръжен съд – Пловдив за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража”.
Установено е, че и двамата обвиняеми са осъждани. С.Х. е осъждан общо три пъти – за нанасяне на телесни повреди и хулиганство, като престъплението, в което понастоящем е обвинен, е извършено в изпитателния срок на условното му осъждане. А.О. е осъждан веднъж – за притежание на наркотични вещества, като настоящото му деяние също е в изпитателния срок на условното му осъждане.
Предвиденото от закона наказание за престъплението е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.
Разследването е в активна фаза, като са извършени огледи, разпитани са свидетели, назначени са експертизи.