Пловдив отбеляза тържествено 171 години от рождението на Христо Ботев

Пловдив. Пловдив отбеляза тържествено 171 години от рождението на Христо Ботев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Церемонията бе пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина. Участие във военния ритуал взеха почетни формирования от Пловдивския гарнизон. Тържественият строй бе приет от бригаден генерал Явор Матеев, командир на гарнизона. Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър – Пловдив Петър Тосков, а слово за делото и живота на великия българин произнесе Димитър Минев – директор на Народна библиотека „Иван Вазов“ в града.
„Христо Ботев идва на този свят не само с името си, но и с мисията на Спасителя – да се врече и жертва за отечеството и народа си, за да достигне до своята Голгота едва 28-годишен. Творчеството на гениалният поет, макар и не особено голямо, но изключително в художествените си качества, бележи най-високата точка в българската предосвобожденска епоха, прехвърля границите на националната култура и придобива общочовешка значимост. Но Ботев не е само голям поет, той е и ярък публицист, който успява с талантливото си перо да увлече народа към нов революционен идеал“, каза в словото си Димитър Минев.  Той посочи, че за краткия си и неспокоен живот, Ботев е избрал доброволно и с ясно съзнание саможертвата в името на жадуваната от всички свобода.
В тържествената церемония по повод 171 години от рождението на Христо Ботев участваха също народни представители, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация, общественият посредник на Община Пловдив, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, Командването на Пловдивския гарнизон, представители на армията, политически и обществени организации, също десетки граждани.
Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на великия български поет и революционер.
Тони МИХАЙЛОВ