Пловдив: Официално представят пилотния проект за превръщането на ЕГ“Иван Вазов“ в училище в облака

Пловдив. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на Пловдив инж.Иван Тотев и заместник-кметът Стефан Стоянов ще присъстват от 10 часа на официалното представяне на проекта 1:1 (едно към едно), с който ЕГ “Иван Вазов” става пилотно училище в България, в което може да се учи навсякъде и по всяко време, екипно или индивидуално. Това съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив от общината. Проектът е част от цялостния стремеж на училището да се превърне в успешен модел на образователна трансформация и ЕГ “Иван Вазов” да бъде училище в облака.
Събитието е кулминация на двугодишни усилия, в резултат на които 23-ма учители бяха сертифицирани по международни програми за внедряване на образователни технологии. Защото без учители технологичните устройства не могат да осигурят на учениците днес подготовка за тяхното утре.
ЕГ “Иван Вазов” е и първото иновативно училище в програмата на ACER for Education.
Гимназията се зае да трансформира учебния процес с фокус върху ученика и учебната среда, в която сътрудничеството, технологиите, свободното общуване и индивидуалността са стандарт, а не събитие.
Промяната започна с една паралелка, в която всеки ученик работи със свой Chromebook, преносим компютър, специално създаден за училища в облака. Целта е до 2023 г. всички 1200 гимназисти да имат свой Chromebook.
ЕГ “Иван Вазов”  вече внедри облачна платформа Google G suite за образованието, в която всеки ученик и учител разполага с електронен профил в домейна на организацията.
Внедряването на облачна платформа е подпомогнато от проекта “Училище в облака” на Община Пловдив, в партньорство с Център за творческо обучение.