Пловдив. Очаква се днес кметът Иван Тотев да се срещне с представители на инициативния комитет на протестиращите за запазването на парка в Кършияка

Пловдив. Очаква се днес кметът на Пловдив Иван Тотев да се срещне с представители на инициативния комитет на протестиращите за запазването на парка зад хотел „Санкт Петербург“ в квартал Кършияка и да бъде обсъдена офертата за инвестиционни намерения в частния имот, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. До това се стигна след серия от протести на хората, които настояват да си запазят парка като зона за отдих, вместо той да бъде застрояван. Теренът е частна собственост и там имаше поголовна сеч на дървета в началото на месеца, което възбуди общественото недоволство.
Собственикът на имота Байрам Солак обеща пред медиите, че ще се съобрази с желанието на хората и направи пред кмета предложения за бъдещето на парка. Той е съгласен да продаде на общината мястото, в интерес на обществото, но иска то да бъде оценено от вещи лица. При съгласие от страна на общината, може да се стигне до сделка за откупуването му.
Миналата седмица обаче кметът Иван Тотев подчерта, че няма да позволи да се „извиват ръцете“ на общината и максималната сума, която може да си позволи, за да откупи терена, не е повече от 1 млн. 100 хиляди лева.
Жителите на квартала проведоха серия от протести и се заканват, че те ще продължат. Може да се стигне и до гражданско неподчинение – блокиране на пътища и мостове, но в никакъв случай те няма да позволят имота да се застроява. Кварталът и без това е най-гъсто застроен в града и това е единственото място за отдих сега.
Те организираха и петиция, която се разпространява онлайн. В нея са се подписали и много пловдивчани, които в момента живеят в чужбина. Хората продължават да настояват прокуратурата да се сезира за поголовната сеч на дървета в парка и за подозрителното разминаване на документацията за парка, което, според тях, подсказва за корупционни схеми. Много жители на други квартали също подозират такива и сигнализират за подобни схеми при застрояване на зелени площи в града, като изразиха своята съпричастност към проблемите.
Цветана ТОНЧЕВА