Пловдив: Протестиращите за запазване на парка в квартал Кършияка ще се срещнат с омбудсмана Мая Манолова

Пловдив. Протестиращите за запазване на парка в квартал Кършияка ще се срещнат с омбудсмана на Републиката Мая Манолова. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив председателят на Инициативния комитет Асен Костов. Той се е свързал с нея и е поискал среща във връзка с неизяснения статут на зелената площ зад Санкт Петербург и различната документи, която сега съществува. Манолова е заявила, че ще ги приеме по спешност още в четвъртък, въпреки натоварения си график.
Вчера представители на Инициативния комитет посетиха отново Министерството на регионалното развитие и благоустройство и след преглед на кадастъра е било установено, че в досието за терена липсват обществената тоалетна от 50-60 кв.м, която всички виждат, че е там, както и двата бункера, откъм улица „Полковник Дрангов”, които също реално съществуват. Това дава повод за съмнения, че обектите са били умишлено заличени. С каква цел и кой го е направил трябва да установят правозащитните институции, а право на гражданското общество е да го изисква от тях и точно за това настояват протестиращите от Кършияка.
Експертите от Министерството на регионалното развитие и благоустройство са заявили, че тоалетната, макар и неработеща от години, ще бъде нанесена служебно в кадастъра, както и бункерите, документи за които трябва да съществуват в Министерството на отбраната. Така общината се оказва съсобственик на мястото, закупено от частника Байрак Солак и на практика строителството върху терена може да бъде оспорено от нея.
Очаква се да стане ясно, че държавата също има съсобственост там – бункерите. Защото, всеизвестен исторически факт е, че именно този парк е мястото, където са били първите казарми на 9-и пехотен Пловдивски полк. Затова свидетелстват архивните документи. Казармите са се простирали на мястото на парка, сегашния хотел, и някои от новите жилищни кооперации. Бункерите също са част именно от този терен. Днес за това свидетелстват и имената на улиците, които ограждат парка – „Гюро Михайлов”, „Полковник Сава Муткуров”, „Полковник Борис Дрангов”, а малко по-надолу, в градинката до хотела и паметникът на загиналия легендарен командир на 9-и пехотен полк полковник Борис Дрангов, открит през 2007 г..
Това е и достатъчен повод жителите на квартала, някои от които са горди потомци на загинали войници и офицери от полка, да пазят ревностно последното парче земя, което носи историята на славния полк и на тези наши смели деди, които дадоха своя живот през войните за обединение на българския народ. „Това е история, която трябва да остане и за техните потомци и не бива да бъде заравяна под бетона на бъдещи строежи”, смятат протестиращите граждани.
В четвъртък протестиращите отново ще присъстват на сесията на Общинския съвет, за да чуят какви са решенията за техния парк, а след това, от 10 часа, Инициативният комитет ще даде пресконференция, на която ще обяви решението си дали ще блокират булеварди в Пловдив на 12 април. „Нашата цел е да си върнем парка, а не да създаваме безредици. Затова се опитваме да го направим по всички законови начини“, каза Асен Костов.
Гражданското общество се надигна преди повече от месец, когато поголовно бяха изсечени 64 здрави дървета в парка, бяха изкъртени и пейки, с явното намерение на собственика Байрам Солак от село Мулдава да започне да го застроява. Той, обаче не е очаквал, че ще срещне твърдата съпротива на жителите на квартала. Хората засадиха нови дръвчета в парка и всеки ден стоят на пост там, за да не позволят нова сеч.
Цветана ТОНЧЕВА