Пловдив: С редица инциативи РИОСВ отбелязва Световния ден на Земята – 22 април

Пловдив. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив отбелязва Световния ден на Земята-22 април с редица инициативи, съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив от екоинспекцията. Темата на тазгодишния празник е „Защитете биологичните видове“ и акцентира върху грижата за природата и нейните ценности, рисковете, пред които са изправени много от популациите и какво може да се направи за възстановяването им.
Днес РИОСВ организира среща-дискусия с ученици от началните класове, на която ще бъде изнесена презентация и проведена дискусия на тема „Защитете пчелите!“ с участието на експерти от инспекцията и Общинско пчеларско сдружение „Акация 1899“.
На 23 април (вторник) е предвидена образователна разходка по живописните алеи на Цар Симеоновата градина. Представители на РИОСВ и ОП „Градини и паркове“ ще запознаят младежи с биологичното разнообразие и естетическата стойност на този образец на парковото изкуство.
В периода 20-22 април екоинспекцията се включва и във фестивала „Млада синя Земя“, организиран съвместно от Регионалния природонаучен музей – Пловдив, „Зелени Балкани“, Българско дружество за защита на птиците и Българска фондация „Биоразнообразие“ – клон Странджа, който ще се проведе в парк „Дондукова градина“ зад сградата на Регионалния природонаучен музей – Пловдив. Представител на РИОСВ ще бъде част от журито и ще връчи награда на най-достойно представилия се в конкурсната програма в една от категориите „Музика“, „Танц“, „Изобразително изкуство“ или „Млад изобретател“.
Денят на Земята – 22 април се отбелязва ежегодно от над половин милиард души по света и цели повишаване на съзнанието за опазване на планетата Земя и съхраняване на живота на нея, подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят. За първи път екопразникът е отбелязан в България в далечната 1930 година.