Пловдив: Тракийските българи в града отбелязаха тържествено Денят на Тракия в зала „Съединение“

Пловдив. Тракийските българи в града отбелязаха тържествено Денят на Тракия в зала „Съединение“ на Историческия музей в Пловдив, която се намира на пл. „Съединение”, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Организатори на тържеството бяха Тракийско дружество „Войвода Руси Славов – Пловдив” и Народно читалище „Тракия – Пловдив – 2008 г.”. Бе отбелязана и 106-годишнината от Одринската епопея. Преди това бе отслужена панихида за загиналите тракийски българи в църквата „Св.Св.Кирил и Методий” в Пловдив. Бе изтъкнато, че датата 26 март 1913 година е една от най-важните страници в историята  ни, тъй като на тази дата е била превзета непревземаемата Одринска крепост. Тази победа е била велика за българската войска. Без да е загубила сражения обаче, на върха на своята войнска слава, България не успява да осъществи своя национален идеал. Затова тази дата е ден на прослава и гордост от подвига на българските воини, но и ден на почит към падналите жертви из тракийските полета, към хилядите българи бежанци, подложени на разорения, но запазили своята родова памет. Приветствие към тракийските българи отправи председателят на дружеството в Пловдив Георги Йорданов. Той припомни, че датата 26 март е била посрещната от българите с велико чувство и опиянение от превземането на Одринската крепост, но и с пролетните надежди, които всички  тракийци свързват с мечтите си, които остават неосъществени. Защото веднага след това, още същата година, в началото на септември и октомври те биват унижени, изнасилвани, ограбвани. В храма днес тракийските българи от Пловдив споменаха всички тези хора, но и заявиха, че ще запазят надеждата, че каузата за Тракия е жива.
Думата бе дадена на председателя на Тракийските дружества в България Красимир Премянов, който бе гост на тържеството в Пловдив. Той изтъкна, че в момента в българските учебници се правят опити да се заличава изучаването на великите български хайдути и войводи, не се изучава нищо и за борбата на тракийските българи. Но обществото няма да позволи това. Такива са били и уверенията на министъра на образованието Красимир Вълчев, който също е тракиец. Освен това тракийските дружества у нас са внесли в НС законопроект според който да може държавата ни да изплати обезщетения на тракийските българи, а след това тя да изисква обезщетението на турската държава.
Военният историк доц. д-р Петър Ненков пък припомни отново славните страници за Българската армия при битката и превземането на Одринската крепост и отзвука от това по света.
Отбелязването на Денят на Тракия в Пловдив завърши с изпълнение на Ансамбъл „Тракия“, който създаде празнично настроение за тракийци.
На събранието, в препълнената зала „Съединение“ присъстваха още народният представител Димитър Георгиев, главният редактор на вестник „Тракия“ и председателите на тракийските дружества в Асеновград и община Родопи.
Цветана ТОНЧЕВА