Площадки за приложно колоездене и за оцеляване сред природата ще бъдат разкрити към Центъра за превенция и спорт във великотърновското село Балван на 4 април

Велико Търново. Площадки за приложно колоездене и за оцеляване сред природата ще бъдат разкрити към Центъра за превенция и спорт във великотърновското село Балван на 4 април. Това съобщи пред журналисти председателят на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ Благовеста Факирова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че площадките са обособени върху общински терен. Площадката по приложно колоездене се реализира съвместно със дирекция „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР – Велико Търново, Съюза на българските автомобилисти и Съюза на пивоварите в България, благодарение на които са закупени две колелета и предстои оборудването с още три. Площадката за оцеляване сред природата се реализира по проект на НВУ „Васил Левски“. Официалното откриване на двете нови бази ще се състои на 4 април, от 10.30 часа. За церемонията се очаква министърът на вътрешните работи Младен Маринов. След откриването ще последват демонстрации с деца, които ще получат книжка по родолюбие – издание на Община Велико Търново, книга за пожарна безопасност на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново и правилник за безопасността, издаден от Община Велико Търново и дирекция „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР.  В същия ден ще се проведе работна среща с министър Младенов на тема „Устойчиви инициативи и партньорства. Превенция за сигурност“.

„Фокус“ припомня, че Центърът за превенция и спорт в село Балван бе разкрит през декември 2016 година. Основната  цел е там децата и младежите да се обучават с практически и теоретически занимания, осигуряващи мерки за тяхната сигурност. Децата и младежите от цялата община придобиват знания и умения за поведение при бедствия и аварии и за оказване на първа помощ в училище и извън него. Те се запознават с проблемите, свързани с наркотиците и трафика на хора. През септември 2018 година в село Балван бяха разкрити две детски площадки към Центъра за превенция и спорт – за пътна и пожарна безопасност. Двете площадки са създадени по проект на дирекция „Пътна полиция” и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Велико Търново. Те са резултат на партньорството на институциите с Община Велико Търново, Сдружението на кметовете и кметските наместници, дарителската организация „Св. Иван Рилски“ и Съюза на пивоварите в България.

 

Надежда КРЪСТЕВА