Повече от 300 души се включиха в Седмия благотворителен коледен крос в Асеновград

снимка: Община Асеновград

Асеновград. За седма поредна година в Асеновград се проведе традиционният „Коледен крос“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от отдел „Връзки с обществеността“ на Общината. Маршрутът, който участниците трябваше да пробягат или да просто да извървят, бе от площад „Академик Николай Хайтов“ в града до НПК „Асенова крепост“ и обратно. Организатори на събитието са община Асеновград, която осигури част от наградите, и Центъра за местни инициативи и развитие.

Благотворителният крос тази година събра 1 115 лева, които ще бъдат дарени на асеновградчанката Лизавета Иванова, бореща се със заболяването „множествена склероза“ . Дарения бяха направени не само от участници в инициативата, а и от хора, дошли специално, за да дарят, както и от случайни минувачи.

„Коледен крос 7“ събра над 300 участници не само от Асеновград, а и от Пловдив, Първомай, Димитровград, Стара Загора, Бургас, Плевен, Сливен, Пазарджик, Катуница, Червен, Избегли и Тополово. Ентусиастите са на възраст от 2 до 83 години. Старт на състезанието даде самият Дядо Коледа. А непосредствени преди това, участниците получиха стартов номер, тениска и шапка. В благородната кауза се включиха цели класове от ученици с преподавателите си, представители на спортните клубове и отбори, граждани.

След края на надпреварата за всеки един от включилите се бяха осигурени бутилка вода и подкрепителна почерпка, както и възможност да участва в томбола с предметни награди. Асеновградчани и гости на града бяха поканени да посетят и други събития или места в и около града. Сред подготвените инициативи бяха разходка по екопътека „Кутра”, посещение на галерия и на Исторически музей, където можеха да разгледат музейната експозиция и благотворителния базар. Сред по-атрактивните идеи за неделния следобед бяха посещение в уютна обстановка с топла или студена напитка в местен бар, дегустация на асеновградски вина във винарска изба, поход „По пътя на римските легиони”, посещение на многобройните църкви и параклиси в и около Асеновград.