Повече от 5 милиона са платени чрез ПОС терминал през 2019 година  в НАП – Велико Търново

Снимка: НАП

Велико Търново. 1530 граждани са посетили през последните 3 месеца приходната администрация в областния град по повод подаване на данъчни и осигурителни декларации и уведомления за трудови договори. Други  3228 са били в НАП във връзка със здравния си статус, съобщават от пресцентъра на институцията. За 484 клиенти причината е била уточняване на задължения по справки, получени чрез електронната услуга „Справки за задължения“. 573 са го направили поради необходимост от регистрация и промени в регистрацията, 332 – за да получат информация по различни въпроси. 542 са посетили великотърновската дирекция, за да подадат заявление за подаване на документи по електронен път.

На 818 граждани е издаден ПИК /персонален идентификационен код/. Обслужени са били и 25 лица в неравностойно положение. От НАП – Велико Търново припомнят, че те могат да използват специален бутон от машината, с който се обслужват от служител с предимство. За плащане на задължения с карта през ПОС терминал са посетили приходната администрация 687 лица. Гражданите все по-често предпочитат да платят чрез ПОС устройство, заради липсата на такси при извършване на операцията. Над 5 млн. лв. данъчно-осигурителни задължения са платени през годината в приходната агенция във Велико Търново чрез ПОС устройство и чрез електронните услуги, които предоставя НАП  /виртуален ПОС терминал/. През 2019 г. сумата на ПОС-плащанията е с 3,4 млн. лв., сравнено с 2018 година.

Системата за управление на опашките позволява и стриктен контрол при обслужването на гражданите. Системата автоматично отчита както средното време за изчакване и за обслужване, така и средното време, за което даден инспектор извършва съответната административна услуга.

Пет и половина минути е средното време за изчакване на клиент през трите месеца, а 11 мин. – за обслужването му в НАП В. Търново.