Подп. Димитър Кацаров: 101 Алпийски батальон е наследник на 21 Средногорски полк и се включва във всички прояви на община Смолян, посветени на 105-тата годишнина от Освобождението на Родопите

„Фокус”: Подп. Кацаров, 101 Алпийски батальон е наследник на 21 Средногорски полк, освободил по време на Балканската война Смолянския край, след тридневни боеве на връх Кавгаджик – 19, 20 и 21 октомври 1912 г. Празникът на батальона е на 19 октомври, какво включва програмата?

Димитър Кацаров: Проявите, посветени на празника на 101 Алпийски батальон започнаха още от днес с Ден на отворените врати в поделението. Ученици от девети и десети клас от Природоматематическата гимназия участваха във военни обучения, които са планирани в програмата им за подготовка. Показвахме различна техника на различни стрелкови оръжия. Утре сутринта от 9.00 часа в района на военното формирование 28330 ще се открие паметна плоча на алпиниста Христо Проданов, като мероприятието е отворено за гражданите и всеки, който желае може да присъства на него. Успяхме да съберем архивни документи и достатъчно снимков материал и биографични негови данни, които категорично потвърждават, че за времето от 22 октомври 1962 г. до 1 октомври 1964 г. същият е бил военнослужещ тук, като тогава е била само по-различна номерацията на поделението 60020 – гр. Смолян и е служил в планинската рота на 101 Алпийски полк. Тези факти са неоспорими и съвместно с инициативен комитет и Алпийския клуб в град Смолян подехме кампания, в която се включиха основно личния състав на формированието и успяхме да осигурим изработването на паметна плоча от черен мрамор, която ще остави добър спомен за всички поколения. Ние я монтирахме на външната фасада на нашия музей и  на 19 октомври ще бъде официалното й откриване. Очакваме гости от Карлово, очакваме проф. Бешев, който най-много е писал за Христо Проданов, който ще презентира и последната книга за Христо Проданов.   След това от 10.30 часа пред Военен клуб – Смолян ще имаме тържествен водосвет и  молебен за здраве на личния състав. След него в Клуба ще проведем кратко тържествено събрание. Ще имаме и гости. На него ще присъстват представители на Сухопътни войски, като очаквам да присъства и ръководството на Сухопътни войски. Поканен е и началникът на отбраната като бивш командир на формированието в Смолян. Ще наградим наши военнослужещи, които са изпълнявали отлично задачите си през цялата година и след това ще има поздравителен концерт от ансамбъл „Родопа”.

„Фокус”: След това ще участвате в честването на празника на Смолян на 21 октомври с караул и заря.

Димитър Кацаров: Да. Но преди това, сме ангажирани и с празника на Кърджали и на 20 октомври ще участваме в тържествена заря в града. Там ще помагаме с част от личния състав на гвардейците, тъй като те  провеждат това занятие. След това, на 21 октомври, на празника на Смолян участваме във всички мероприятия. Те започват в 14.00 часа на връх Средногорец. Там ще се поднасят венци и цветя пред паметника-костница, в 17.00 часа на паметника на полк. Серафимов в град Смолян, а след това от 20.00 часа е тържествената заря-проверка.   Разбира се във връзка и с нашия празник, и на Смолян извършваме и други инициативи, благотворителни дейности, които не искам да афишираме и само ще спомена, че помагаме на един детски център. В момента група военни са изпратени на връх Средногорец да почистят и освежат района за честването. Всичко върви планово и така, както сме го предвидили да се случва.

„Фокус”: А има ли интерес към обявеният конкурс за набиране на военнослужещи в Смолян?

Димитър Кацаров: Да, може да се каже, че за разлика от много други гарнизони и населени места при нас има добър интерес към момента, като над 60 лица са подали заявление за кандидатстване, но основните ми притеснения към момента са, че за съжаление на медицинските прегледи, които са много обстойни и се извършват във Военна медицинска академия се откриват заболявания на някои млади хора, които до момента не са предполагали, че имат и които са несъвместими с военната служба и отпадат по тази причина.   Също така доста голям процент от тях ще отпаднат, за съжаление така се случва, защото не могат да издържат психологическия тест, който се извършва в института по психология също в София. Това са ни опасенията, иначе ние имаме още почти две пълни седмици  за подаване на документи. Аз направих срещи с кметовете на 9 общини в област Смолян, за следващата седмица остана само община Мадан от областта. Бях и в Кърджали и в Гоце Делчев и мисля, че информацията стигна до всеки.   Призовавам тези, които все още се колебаят да не се притесняват да опитат и да използват този уникален шанс да кандидатстват, защото не мога да се ангажирам да кажа кога ще е нашия следващ конкурс. Крайният срок за подаване на документи е 7 ноември и ако някой на 8 реши, че иска да става войник не мога да кажа, кога ще е неговата следваща възможност. За съжаление и възрастовата граница, която беше свалена на 28 години от 1 януари тази година също се оказа една пречка. Много младежи изявиха желание между 28 и 32 години да кандидатстват за тези места, но нямат тази възможност, защото законът не им го позволява. Кандидатите трябва да бъдат до 28 години към датата на подписване на договора, т.е. до завършване на конкурса, до 20 февруари трябва да не навършват 28 години. Повтарям, че до 7 ноември е крайният срок за подаването на документи за кандидатстване за военни, да са до 28 години и да не ги навършват до 20 февруари следващата година, защото конкурсът е февруари 2018 г. Моят съвет е, който има желание да кандидатства, пък вече какво ще се случи не се знае. Слушаме, че вече и съвсем официално е обявено от държавното и военното ръководство, че ще има повишаване на възнагражденията на военнослужещите, което е още една причина младите хора да опитат нещо, което ще бъде и по-добре материално платено като труд, който те ще полагат.

Даниела БОЙКОВА