Подп. Красимир Ташев: Надяваме се скоро артилерията да разполага с единна система за управление на огъня

Подполковник Красимир Ташев – зам.- командир на Четвърти артилерийски полк – Асеновград, в интервю за предаването <b> „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“</b>

 

Водещ: Към днешна дата наследник на Ракетните войски и артилерията е Четвърти артилерийски полк, който е дислоциран в Асеновград. В следващите минути ще разговаряме със заместник-командира на полка подполковник Красимир Ташев. Чувствате ли се ангажирани да следвате стъпките на някогашната ни артилерия?

Красимир Ташев: Не бих казал, че полкът е единственият наследник на славната българска артилерия, тъй като в отделните гарнизони в Карлово, в  Стара Загора има по един дивизион, а освен това и в Шумен. Но да, ангажираността е голяма, тъй като ние останахме единственото такова формирование, в което трябва да се развиват новостите в артилерията, да се въвеждат тези задачи, които изпълнява съвременната артилерия. Трудно е, наистина е трудно, защото както казват днешната артилерия трябва да бъде модерна, мобилна и боеспособна. В момента все пак ние разполагаме с това въоръжение, с което е разполагала и преди Българската армия, т.е. преди демокрацията и въоръжението ни е основно от 70-80-те години.

Водещ: Да, разбирам, остаряло е, проблемите са еднакви навсякъде.

Красимир Ташев: Но виждаме тенденция за модернизиране на Българската армия. В Сухопътни войски също се разглеждат обществени поръчки за модернизиране както на бронетранспортьорите, на бойните машини на пехотата, така и за разузнавателните средства, които би трябвало да ги използваме и ние. Надяваме се да разполагаме с модерни безпилотни летателни апарати, както и радари за контра батарейна  борба, но постепенно навлизат и някои комбинирани прибори, които ни осигуряват свобода на разузнаването, обектите и целите, върху които ние трябва да въздействаме. Но всичко това според мен трябва да върви паралелно – средствата за разузнаване и средствата за въздействие трябва да са адекватни. Т.е. ако разполагаме със средства за въздействие, които имат възможности на голяма дълбочина, това което се използва към момента 30-40 км, ние трябва да разполагаме със средства за разузнаване, които да откриват обекти и цели, върху които трябва да въздействаме. И обратно, ако разполагаме с разузнавателни сили и средства, които могат да разузнават на голяма дълбочина, трябва да имаме средства за въздействие, които да поразяват тези обекти. Всичко трябва да е съобразено с възможностите на едното или другото. За съжаление към момента нещата са такива, че или разполагаме със средства за въздействие на голяма дълбочина и не разполагаме с разузнавателни средства или обратното.

Водещ: На няколко пъти споменахте разузнаване. Какви са  съвременните задачи на артилерията? Разбирам, че разузнаването се включва вътре.

Красимир Ташев: Ако мога да започна оттам – един фрагмент от нашия артилерийски марш „Артилерио, чест ти се пада да удариш врага първа ти!“. Съвременните кризисни ситуации, които  наблюдаваме в Близкия Изток, в Украйна, дори операциите на Турция в Сирия, ние виждаме, че се използват активно артилерийските системи за намаляване на бойния потенциал на противостоящите сили, така че да се даде възможност за свобода на маневрените части да изпълняват своите задачи при малък, бих казал, да го кажа при минимално застрашаване на собствените сили и средства за въздействие от противника.

Водещ: Можем да кажем, че артилерията и днес използва много активно при локални военни конфликти?

Красимир Ташев: Да. Артилерията все пак си остава едно от средствата, които може да нанася прецизни удари от дистанция като рискът за личния състав, който изпълнява задачите във военното пространство да бъде намален до минимум. Набляга се в последно време на това, че артилерията трябва да бъде прецизна и се въвеждат много високо точни боеприпаси с цел намаляване на така наречените косвени загуби. Не е приятно, когато се провежда някаква операция и ние чуем, че от огъня на артилерия или въздушни удари са поразени болници или училища. Затова ние си стремим, в частност нашия полк, се стремим да създадем такава точност на ударите, за да се намалят тези косвени загуби. Да не се дава възможност да се поразяват обекти и цели, които са извън тези, които са планирани.

Водещ: Това, което казвате наистина е изключително сложно, което предполага математически познания.

Красимир Ташев: Когато аз постъпих във военното училище, във факултета в Шумен, тогава беше военно училище, наистина постъпваха хора, които имат доста добра математическа подготовка и винаги в артилерията, хората които са постъпвали там трябва да са били добри математици. Подготовката по математика наистина е сериозна и наистина математическите изчисления са доста големи, особено при нас. Но с навлизането на информационните технологии това малко се улеснява, тъй като компютрите дават възможност за въвеждане на такива програми, които да осигурят бързо решаване на съответните задачи, които са необходими за артилерията. За съжаление все още в Българската армия не разполагаме, българската артилерия не разполага с единна система за управление на огъня.

Водещ: Но е въпрос на време това да се случи?

Красимир Ташев: Да. Силно се надявам със закупуването на ново въоръжение и техника да бъде закупена и система за управление на огъня, която да бъде единна за цялата българска артилерия, тъй като задачите които изпълняваме са разнородни, нерядко се случва нашият полк да е основен в управлението на огъня за всички артилерийски формирования.

Водещ: Което пък ще значи, че с навлизането на съвременна система за управление на огъня, ще имате нужда от подготвени кадри в IT сектора?

Красимир Ташев: Да, разбира се. Ние и сега изпитваме нужда от подготвени кадри в IT сектора, въпросът е че такива специалисти трудно биха дошли при нас като знаем какви са особеностите в Българската армия въобще, какъв е статутът на военнослужещия.

Водещ:  Така е определено. Споменахте операции извън територията на България. Знаем че много военнослужещи от вашето формирование са участвали в мироопазващи, мироподдържащи мисии, предполагам че и към момента имате военнослужещи, които изпълняват мисии навън?

Красимир Ташев: Да, едната задача, която изпълняваме днес по втората функция на българската армия, по втората мисия, това е да подготвим личен състав и отделни формирования за изпълнение на такива задачи по операции на ЕС и НАТО извън територията на България. По задача, по план за тази година ние трябва да подготвим механизирана рота, която да участва евентуално в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина.

Водещ: Във връзка с това, че една от задачите на Сухопътните войски на Българската армия е подпомагане на населението при бедствия и аварии и най-различни кризи. По този повод как си взаимодействате с Община Асеновград?

Красимир Ташев: Ако мога да започна оттам, че тази мисия на Българската армия се поддържа от две формирования – едното за действия при тежки зимни условия и другото за борба с пожари. Това е постоянно като задача на Сухопътни войски. Бих казал, че взаимодействието с Община Асеновград е на много високо ниво и това е може би едно от емблематичните неща,  че община Асеновград и военнослужещите от Асеновград си взаимодействат на изключително добро ниво. Никога не сме имали проблеми с това, което да изпълняваме заедно както с Община Асеновград, с администрацията на Общината, така и с всеки един от структурите, всяка една от административните структури, които се намират в общината.

Водещ: За колко време е в състояние въпросният модул, за който споменахте, да реагира в случай на пожар например, когато се обърнат за помощ към вас?

Красимир Ташев: Ако питате за действието на формированието, което е отделено за борба с пожарите, е съобразно това, което ни е спуснато като процедури от Сухопътни войски. Ние сме в готовност в рамките на деня да се задействаме в най-бързо време, така че да можем да си взаимодействаме със силите за противопожарна защита в общината.

Водещ: Имали ли сте такива случаи за изминалата година 2019 г.?

Красимир Ташев: Не. За наше щастие не е имало такива пожари, които да налагат действие на формированието за овладяване и за борба с пожарите през миналата и по-миналата година. Отделни военнослужещи са участвали при потушаването на пожари, които са били създадени, но те са били локални и с ниска интензивност и не са застрашавали в толкова голяма степен жилищните райони на общината.

Водещ: На 11 март Артилерията и Ракетните войски отбелязват своя празник. Този празник е свързан с превземането на Одринската крепост в хода на Балканската война. Какво искате да кажете на военнослужещите в редиците на Артилерията, именно в този ден?

Красимир Ташев: На всички артилеристи, които слушат в този момент, искам да им пожелая първо много здраве, много късмет, здраве на тях и на всички, хора около тях, много късмет в тяхната дейност. Да бъдат все така колеги професионалисти и да изпълняват всяка една задача с опита и с уменията, които притежава всеки един артилерист. Желая им да бъдат щастливи и усмихнати през цялата година.

 

Евелина БРАНИМИРОВА