Политологът Даниел Смилов и социологът Кольо Колев: Две години от мандата на президента Румен Радев

Политологът Даниел Смилов и социологът Кольо Колев, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха работата си през втората година от мандата си. Държавният глава предложи радикална промяна на политическата среда и на стила на управление. Коя беше открояващата се полемика по време на отчета за две години от работата на „Дондуков“, 2, мои гости са политологът Даниел Смилов и социологът Кольо Колев. Доц. Смилов, първо към вас, въпросът ми е как оценявате отчета на президента и вицепрезидента?

Даниел Смилов: Всъщност в речта имаше две части. По-важната за мен не беше толкова отчетът, по-скоро заявките за това което тепърва трябва да се направи. Но по отношение на отчета нямаше някакви изненади. Президентът се фокусира върху това, което е свършил като срещи в чужбина, като всъщност наложени вета, отправени искания към Конституционния съд за обявяване на закони за противоконституционност.

Водещ: Да, 7 наложени вета, 12 срещи в други държави.

Даниел Смилов: Така че там някаква нова информация, според мен, не излезе. Това, което на мен ми направи впечатление от речта на президента, са три неща. Новото за мен беше, че за първи път, като че ли президентът в такава своя все пак основна изява, нямаше някаква открита критика към Европейския съюз или някакъв тип говорене, което може да бъде привидяно като антиевропейски. Напротив, като че ли той използва Копенхагенските критерии, за да критикува вътрешната българска политика. Не знам дали това е някакво преместване по в политическия център, тепърва трябва да следим да видим какво ще се случи. Имаше ескалация по отношение на правителството, твърда позиция, която до сега е била заемана от президента Радев, но тя като че ли ескалира, след това при въпросите стана дума за предсрочни избори. Досега президентът не беше говорил за полза от предсрочни избори. Сега вече говори и за това. И третото е тази заявка с новия експертен или стратегически съвет, което малко изглежда като правителство в сянка. Дали ще се развие по този начин, дали около него ще се структурира някакъв политически проект, предстои да видим. Но това е силно рискован ход, защото досега президенти, които са тръгвали да правят политически партии, общо-взето са се проваляли.

Водещ: Да видим сега какво ще се случи. Господин Колев, какво е вашето мнение, как вие оценявате отчета на президента и вицепрезидента?

Кольо Колев: Не мога да не се съглася с господин Смилов, че по въпроса за отчета няма някаква особена изненада. Между другото и в самата структура на изказването, а и след това интервюто с господин Радев, също не бих казал, че има някаква особена изненада. Той както обикновено изказва това, което мисли мнозинството от хората в страната. Изразява го ясно и на глас. Без съмнение това не е удобният, сговорчивият президент Плевнелиев, съвсем естествено, че той събира негативите на управляващите. За какво говори? Говори за същите неща, за които говори и обществото като цяло – корупция, лобистко законодателство, за свободата на словото и потискането на свободата на словото, за псевдо-бизнеса с опорочени обществени поръчки, където изчезват милиарди. Последният случай е с изтребители. Това е, което той прави. Да, наистина е остро. Да, наистина е силно критично по отношение на управлението. Но знаете ли кое е най-странното и парадоксалното, че той казва абсолютно същото, което казва и Бойко Борисов на срещата на ГЕРБ в София. А той говори за разочарованието на хората от елита и казва доверието на обществото във властта се срива. Господин Борисов казва трябва да се работи с хората, да се чуе гласът на обикновения човек. Господин Радев казва партиите искат да имат хоризонт. Господин Борисов казва махнете ги тези с лъскавите коли, ако не ви светне червена лампичка, ще ви светне синя. Абсолютно същото. Разликата е в това, че господин Борисов казва, ако не се оправите, ще изгубим властта. А господин Радев казва тези не могат да се оправят.

Водещ: Да. И господин Радев казва също, че не вижда възможност да работи с правителството на премиера Бойко Борисов вече.

Кольо Колев: Това е разликата вече между двамата. Единият казва – вижте, ей, оправяйте се. Другият казва – те не могат да се оправят. Съвсем естествено тук следва и изводът – въпросът за предсрочните избори не е дали, а кога.

Водещ: Доц. Смилов, как според вас ще рефлектира позицията на президента върху управлението на държавата?

Даниел Смилов: Всъщност очакваме турболентен период до изборите, може би след тях, зависи какъв ще бъде резултатът на европейските избори. Самите управляващи са ги заложили като индикатор за обществена подкрепа и за възможни промени след това. Естествено позиционирането толкова силно на президента като антиправителствен играч, ще внесе допълнителна нестабилност. Няма спор по това. По отношение на критиките, които той отправя към управляващите, част от тях определено са оправдани. И те са били споделяни от други представители на политическия и обществения живот у нас. Специално за корупцията, когато става въпрос. Сега, може би е позитивно, че президентът беше малко по-конкретен в своите критики. Отвори темата за КТБ, за подставените лица. Има нужда от натиск в тази посока. По отношение на други критики, сега позицията му е по-скоро партийно оцветена и леко партизанска. Да речем за самолетите. Тази фиксация по отношение на този процес според мен е малко залитане в крайност от гледна точка и на обществения интерес. Защото все пак Ф-16 е добро решение за страната. В този смисъл позиционирането на президента, като че ли имаше и леко предизборен такъв характер. Интересен въпрос е как то ще се отрази на БСП? Дали ще подпомогне левицата в надпреварата в европейските избори или пък по-скоро ще създаде очаквания за създаване на нов политически субект около президента, който е различен от БСП. Това ще бъде един от интересните елементи, които ще трябва да бъдат следени.

Водещ: Господин Колев, какво е вашето мнение ще рефлектира позицията на президента върху управлението на държавата?

Кольо Колев: Без съмнение това ще нанесе удар и нанесе вече удар върху имиджа на управляващите. Друг е въпросът дали това ще донесе някакви плюсове на БСП. Виждаме някаква реакция, едва ли не смешна, че Румен Радев ще изземе политическото пространство на БСП. Но във всяко положение това е удар върху управляващите. Ще има предсрочни избори, въпросът е кога. Това винаги при всяко положение създава огромни проблеми сред управляващите, защото започва финалното броене, където работи принципът „вземи парите и бягай“ и тук сега не остана време. Така че, да, ще има, както каза господин Смилов, известна дестабилизация и всъщност това според мен е началото на края. Разбира се, до голяма степен нещата ще зависят и от резултатите от европейските избори. Ако там ГЕРБ се стабилизира, това ще даде глътка въздух и евентуално възможност на господин Борисов да коалира.

Водещ: Да разбираме ли, господин Колев, че президентът Радев е готов да премине в друга фаза? Да отстъпи длъжността на държавен глава?

Кольо Колев: Не, не виждам. Независимо от заявката, че трябва нов политически субект, който да подкрепи, с уговорката, ако съблюдава тези ценности и проблемите, които той назовава. Независимо от това не виждам възможност той пряко да се замеси. Ако го направи, той има огромен ресурс, но се съмнявам, че ще предприеме този ход. Към момента господин Радев, знаете ли, още един парадокс, господин Радев изпълнява това, което в нормалните демократични общества е функция на свободните медии – да бъде остен, бич, камшик на властта. Но когато медиите са под похлупак, се оказва че може да говори единствено президентът. Разбира се и отделните все по-маргинализиращи все още свободни медии. Той избра да бъде говорител на хората, които нямат думата – на бедните, на непрекъснато облаганите с нови и нови данъци, тези които ги издояват до последно, мизерстващите, чиито глас не се чува. В този ред на мисли това не е патос към Ф-16 или „Грипен“. Това е патос, за това че – да, „Ролс ройс“ е много хубава кола, но въпросът е кой ще плаща.

Водещ: Доц. Смилов, от думите на държавния глава прозираше визията за президентска република. Възможна ли е тя, според вас и реално има ли възможност сегашната парламентарна форма на управление да бъде сменена с президентска такава?

Даниел Смилов: В този тип говорене, на което обърна внимание и Кольо Колев, голямата опасност е приплъзването към такъв откровен популизъм. И едно такова приплъзване при президента се наблюдава точно с тази идея за президентска република, краят на парламентарната република идва вече, ще сменяме модела, радикална реформа. Това може да гали ушите на доста хора, но все пак това е и до голяма степен безотговорна позиция, защото хвърляне на такива идеи в пространството, дайте да сменим Конституцията радикално, да направим някаква невиждана нова република, която автоматично ще реши проблемите и ще сложи нещата на места, според мен винаги създава деструктивни очаквания, че сегашният модел има нещо принципно сбъркано в него, а не просто грешни политики на определени правителства. Така че президенти и преди Радев са заигравали с тази идея да концентрират много власт и видите ли като концентрират много власт автоматично ще решат всички проблеми в страната. Аз като специалист по конституционно право, знам че няма такива модели, които автоматично да решават всички проблеми, давайки властта на този или на онзи в даден политически момент. Така, хубаво е че президентът наистина се опитва да говори по теми, които са заглушавани традиционно в медиите. Аз споменах някои от тях, да речем КТБ, подставени лица и прочие. Хубаво е, че опитва да изразява интереси, които според него не са достатъчно добре защитени от партийната система. Но това не бива да се превръща пък и в някакъв откровен популизъм, с цел незнайно какви радикални реформи на конституционния ред, които биха ни вкарали в поредица от безсмислени и велики народни събрания и прочие, резултатът от които никой не би могъл към момента нито да предвиди, нито пък да даде гаранции, че ще бъде особено позитивен.

Водещ: Господин Колев, финални думи, какво е вашето мнение за президентска република?

Кольо Колев: Аз не мисля, че президентът се стреми към президентска република. Основното, което се вижда, според мен, в тази така наречена смяна на системата, той затова ни говори, той говори за възстановяване на връзката между обикновения човек и елита, политическия елит. Това, което е нарушено. Между другото същото, за което говореше и Бойко Борисов на срещата на ГЕРБ.

Йоланда ПЕЛОВА