Политологът Калоян Методиев: БСП могат да се озоват в ролята на смокинов лист, ако поискат да се върнат в парламента при така създалата се конфигурация

Политологът Калоян Методиев в интервю за седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Отхвърлянето на ветото върху изборните правила, новият състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) и опрощаването на дълговете на вероизповеданията бяха сред основните теми за дебатите през изминалата пленарна седмица. Какво се случва през тази политическа седмица? Въпроси отправяме към политолога Калоян Методиев. Освен посещението на високо ниво у нас, в политически план единодушно със 154 гласа „за“ парламентът преодоля президентското вето. Как ще коментирате дебатът? Бяха ли взети под внимание правните критики към промените?

Калоян Методиев: Нищо не беше взето под внимание – нито общественият интерес, нито бележките на юристите, нито законовите изисквания, по които трябва да се правят подобни промени, нито конституционните, нито моралните. Във всеки един аспект, според мен, се нарушава работата на институцията от това така оформило се ново мнозинство в парламента около Изборния кодекс. Добрата новина е, че около него и тези безобразия се видя кое е реалното лице на управляващите. Защото досега бяхме свидетели на едни плаващи мнозинства, които ту твърдяха че са опозиция, ту че са управляващи. В един момент всички се строиха в една линия – ГЕРБ, ДПС, НФСБ, „Атака“, ВМРО и „Воля“.

Водещ: Кое е истинското лице?

Калоян Методиев: Това, което виждаме. Лице на договорки, на политическо лицемерие, на привидни вражди, а от друга страна се намира консенсус по отношение на това нарушаване на законите, на правилата, на морала. Не може Изборният кодекс да се променя буквално преди изборите. Вече имам чувството, че седмицата преди вота могат да променят нещо, за да напаснат резултатите към такива, каквито искат. Нещата вече стават не просто съмнителни, а повече от това. Защото в България нито един сектор не е наред. Не е оправен животът на хората в сравнение с останалите европейски държави. И в един момент цялата енергия, цялото усилие се хвърля за това да се оправя Изборният кодекс. Това поражда повече въпроси, отколкото отговори се дават – защо се прави по този начин и защо се прави сега?

Водещ: Ще знаем ли с какви правила ще се провежда евровотът?

Калоян Методиев: Още не. Виждате, че всяко нещо е предпоследно. Аз се занимавам с тази работа и се опитвам да следя нещата, а вече се обърках от поправките на поправките, на поправките. Коя група какво точно иска в парламента, как се договаря, защото е отвъд публичността, отвъд някакви правила. Какво точно искат да направят с този Изборен кодекс, при положение, че имат и от европейски институции санкции да не се пипа законодателството шест месеца преди изборите? Ние буквално ще доближим момента, в който трябва да се регистрират партиите, само след няколко седмици. И  очевидно тези, които пишат правилата, ще знаят за какво става въпрос.

Водещ: Отхвърлянето на президентското вето върху Изборния кодекс породи и нов скандал между ГЕРБ и БСП, в  който беше замесено и ДПС. Вие виждате ли уговорки и сделки?

Калоян Методиев: Разбира се. То вече е ясно за всички. Дори част от така оформилото се ново парламентарно мнозинство се усеща за това накъде вървят нещата. И Патриотите се опитаха от кумова срама да кажат за тази сделка по отношение на опростените пари на мюфтийството. Това е удар срещу правовата държава и така наречената национална сигурност. Щом пари се дават под заплаха от радикализация, значи ние я насърчаваме. Колкото по-радикални, толкова повече привилегии. Това е сигналът, който изпращаме към всички останали. От друга страна, отвориха „кутията на Пандора“, защото дългове имат и университети, и болници, и общини, и кой ли още не.

Водещ: Горещ въпрос бе наистина задълженията на мюфтийството. Заплашват ли те националната сигурност на страната ни и по какъв начин? И отваря ли се практика за опрощаване на дълговете като цяло?

Калоян Методиев: Не знам дали ще се отвори практика, но се създаде опасен прецедент. То е като при тероризма. Колкото повече изпълняваш условията и желанията на терористите, толкова повече те започват да работят в същата посока. Не е това начинът, не е това моделът. Това ще доведе до още по-голяма радикализация и негативен ефект срещу мюфтийството.

Големият губещ ще са ГЕРБ и ДПС, които сглобиха тази схема, плюс мюфтийството, което ще стане обект и на радикализация, и на омраза от страна на всички останали. Не може по този начин да се разделя обществото и да се търгува с публичните средства за собствена политическа угода.

Водещ: По отношение на закона за вероизповеданията чуха се, че е имало такива приети решения на Консултативния съвет, но трябва да ли да бъде разкрита стенограмата от този Консултативен съвет по Национална сигурност, за да разберем каква е истината за закона за вероизповеданията?

Калоян Методиев:  Това е решение на президентската институция дали трябва да се отвори. Не знам доколко вътре има неща, които са класифицирана информация. Но така или иначе вчера от президентската институция мисля, че главният секретар опроверга категорично да е имало подобна договорка. Същото направиха и от БСП. При всички случаи през тази седмица въпросът ще трябва по някакъв начин да се реши.

Водещ: Вече станаха ясни номинациите за състава на Централната избирателна комисия. Обнадеждава ли за по-честни и по-прозрачни избори?

Калоян Методиев:  Не. Тук въпросът беше в това, че трябваше да се изпълни законът. Както виждате всичко, което ни се говореше за безпристрастност на членовете и надпартийност, рухна. Видяхме, че някои хора от квотата на БСП вече са си работили за ГЕРБ, защото бяха номинирани в новия състав. За мен по-големия акцент са промените, които засягат не толкова шапката – Централната избирателна комисия, която безспорно е важна, но промените, които засягат най-ниските звена, където се провежда изборният процес и където текат най-големите измами – това са изборните комисии. Неслучайно говорителите на правителството през изминалата седмица подеха нова много яростна кампания срещу машинното гласуване. Искам дебело да подчертая, че тази кампания не е случайна. При машинното гласуване не могат да се правят бюлетини и да се подправят накрая протоколите. Ние сме рекордьори по невалидни бюлетини. Има доказателства, че определени политически сили драскат по тях, правят ги невалидни и затова имаме този огромен процент невалидни бюлетини. Така че нека хората не се подвеждат по тази кампания. За нас е важно да имаме прозрачен и честен изборен процес.

Водещ:  От опозицията заявиха, че промяната в Изборния кодекс е удар по демокрацията. Но там ли е мястото на депутатите от БСП – извън Парламента и как те представляват тези, които са гласували за тях, на кого правят услуга?

Калоян Методиев:  В момента БСП правят услуга на демокрацията. Да напуснеш Парламента и да протестираш е легитимно демократично право, което се използва в момента в 2/3 от страните в региона. Когато всички средства се изчерпват, това е начин, действието им е правилно. Виждате, че след тяхното изтегляне от Парламента нещата вътре изкристализираха, вижда се новата управляваща коалиция в чист вид, няма зад какво да се крият. Този зор да се върне БСП в Парламента е желанието според мен те да бъдат използват за смокинов лист, за да се прикрият тези безобразия, които се случват в момента. Пак казвам – всичко беше оправено в държавата, за да се стигне до момента, в който трябва да оправяме Изборния кодекс точно преди изборите? Така че БСП не трябва да се връщат в Парламента и това мнозинство, което се оформи между ГЕРБ, ДПС, патриотите и „Воля“, трябва да  си изпие само горчивата чаша до дъно.

Водещ: Какъв повод могат да си намерят, за да се върнат в Парламента?

Калоян Методиев: Това си е тяхно партийно решение. Трябва да е нещо голямо и форсмажорно. При всички случаи при тази конфигурация, ако искат да се върнат, могат да се озоват в ролята на смокинов лист.

Водещ: Благодарим ви за това участие. Политологът Калоян Методиев.

Милослава АНГЕЛОВА