Полицията в Пловдив е предприела всички необходими мерки за сигурност във връзка с предстоящите абитуриентски балове и тържества

Пловдив. Полицията в Пловдив е предприела всички необходими мерки за сигурност и безопасност на движението във връзка с предстоящите абитуриентски балове и тържества. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Областната дирекция на МВР. Проведени са  срещи с училищните ръководства, представители на местната власт, управители на заведения и частни охранителни фирми, за съгласуване на съвместните действия и набелязване на конкретни мероприятия. Осигурено е засилено полицейско присъствие в районите на  училищата при изпращане на зрелостниците. Извършени са проверки на увеселителните заведения, в това число ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други, като специално внимание е  обърнато на пропускателния режим за недопускането на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества, които биха предизвикали нарушения на обществения ред. Проверките са осъществени в тясно взаимодействие със структурите на пожарната, Областната дирекция по безопасност на храните и други компетентни институции. Завишен е контролът по пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства.
В рамките на традиционната превантивна кампания „Абитуриенти” и във връзка с очакваната интензивност на движение на моторни превозни средства, е създадена организация за осигуряване безопасността на движение.  Екипи на сектор “Пътна полиция” ще патрулират в районите около училищата и заведенията, като при необходимост ще регулират възлови кръстовища, където ще преминават автомобилите с абитуриенти. По време на осъществявания стриктен контрол за недопускане на пътни произшествия и спазване на Закона за движение по пътищата ще се използват мобилни видео системи и технически средства.  След обработване на събраните материали ще се вземат предвидените в закона санкции спрямо всички нарушители, уверяват от Областната дирекция на МВР.
От КАТ „Пътна полиция“-Пловдив припомнят, че еуфорията и приповдигнатото настроение по време на баловете често са предпоставка за нарушения на правилата за движение по пътищата. Именно с цел запазване на настроението по празниците, абитуриентите и техните спътници трябва да знаят, че нарушенията все по-често се документират с автоматични технически средства и не се налага спирането на автомобилите на място. Най-рисковото поведение по време на бала е свързано с управление с несъобразена или превишена скорост, неправилно превозване на пътници, показващи се през прозорците или люковете или седнали върху рамките на вратите, или такива, които се изправят от седалките на мотоциклетите, извършване на опасни маневри с превозни средства, които превозват пътници неправилно, отнемане на предимство, преминаване на червен сигнал на светофар, управление от неправоспособни водачи, също от такива с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества. Като рисково поведение се тълкува и возенето на повече пътници от броя на местата за сядане. Съветът към абитуриентите в балната вечер е да не консумират алкохол, ако ще шофират.
Ако все пак са решили да се забавляват по този начин, апелът към младежите е предварително да си осигурят шофьор, който да не е под влияние на наркотични вещества и алкохол  – с цел намаляване на рисковете както за шофьора и спътниците му, така и за останалите участници в движението.
Тони МИХАЙЛОВ