Полиция и горски инструктираха и провериха ловни дружинки във Великотърновска област

Велико Търново. Полиция и горски инструктираха и провериха ловни дружинки в региона, съобщава от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Велико Търново. Това се случи в деня на откриването на новия ловен сезон за лов на местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня. В проверките участваха полицейски инспектори по „Контрол на общоопасните средства“ и служители на група „Пътен контрол“ при съответните полицейски управления в областта, служители на отдел „Охранителна полиция“ при ОД на МВР – Велико Търново и Регионална дирекция по горите.

Специално внимание както от ръководителите на дружинките, така и от полицейските служители бе обърнато на мерките за биосигурност и дезинфекция за ограничаване на разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Те призоваха за повече бдителност по време на ловния излет за установяване на умрели животни или такива с нетипично поведение.

Акцентирано бе и на стриктното спазване на правилата за безопасност и изискването за пренасянето на огнестрелно оръжие, да е в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.

Участници в първия ловен излет бяха изпробвани и за употреба на алкохол.

От извършения анализ в сектор „КОС“ при ГД „Национална полиция“ стана ясно, че най-честите причини за допуснати предишни инциденти са: стрелбата по шум или неясно видима цел, използване на сачми над 6 мм по време на групов лов на дива свиня, неправилно боравене с огнестрелно оръжие, самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя и употреба на алкохол и упойващи средства.

Полицейските служители стриктно ще съблюдават за спазване на всички правила за безопасност по време на ловния сезон на територията на областта.