Полковник Красимир Кръстев, Бригадно командване – Благоевград: Армията не може без държавата, но и държавата не може без армията – когато имаме силна армия, имаме ѝ силна държава

Полковник Красимир Кръстев, командир на Бригадното командването в Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин по повод 6 май.

Фокус: Полковник Кръстев какво е за Вас датата 6 май?

Полковник Красимир Кръстев: 6 май е един от най-светлите християнски празници. Това е и ден за преклонение пред подвига на нашите предци, които записаха в българската история безброй победоносни битки по бойните полета в няколко войни и които без страх и с чувство за чест и дълг отдадоха живота си за защита на българският народ, за да живеем днес свободно. 6 май е ден с непреходно значение, който зарежда нас, военнослужещите с гордост и самочувствие. Ден, който укрепва и възражда нашето родолюбие.

Фокус: Може ли да ни разкажете малко повече за историята, но и за актуалното състояние на Военното командване в Благоевград?

Полковник Красимир Кръстев: Бригадното командване е създадено на 1 юли 2017 година. То е наследник на славният 25-ти Драгомански стрелкови полк и славната трета мотострелкова дивизия от 1961 до 2001 година. В състава на Бригадното командване, освен Щаба има и два механизирани батальона. Единият е III-ти механизиран батальон, който е дислоциран в Благоевград, другият е X-ти механизиран батальон, дислоциран в град Враца.

Фокус: Какво е най-важното нещо, на което се стремите на научите войниците си по време на ежедневната ви работа?

Полковник Красимир Кръстев: Военнослужещите трябва да притежават комплекс от качества. Най-вече това са търпение, упоритост, отдаденост, целеустременост, доверие, лоялност, чест и достойнство. Търпението им е необходимо, за да приемат знанията и уменията, които ще ги направят изкусни във военното изкуство, упоритостта им е нужна, за да се стремят към усъвършенстване на знанията и уменията, които получават. Отдадеността пък е нещо, което е много важно за нашата професия и изисква много лични жертви. Ние военнослужещите, служим на Родината във важните моменти, знаете много добре, съответно сме ѝ предани.  Целеустременост е нужна за личностно и професионално развитие, доверие в нашите командири и в хората, които ни заобикалят и с които сме рамо до рамо всеки ден. Лоялността е към войнския дълг, а честта е необходима, за да служим пред свещеното знаме на Майка България и да го опазим чисто и неопетнено, както са направили нашите предци по време на битките за национално освобождение.

Фокус: Какви са съвременните предизвикателства, пред които е изправена българската армия днес?

Полковник Красимир Кръстев: Както знаете живеем в динамичен свят, който бързо се променя и е трудно предвидим. Това отправя много предизвикателства към Българската армия, но както пред нея, така и пред всички сфери на обществения живот, ние военнослужещите водим постоянна и ежедневна подготовка, така че да сме на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Целта на всичко това е да се справяме с възникналите ситуации, но и да изпълняваме своите конституционни задължения по защита на суверенитета и териториалната цялост на нашата Родина, но и да бъдем в точното време, на правилното място, за да изпълним своето задължение.

Фокус: Какво според Вас незнаят нашите съграждани за значението и ролята на армията?

Полковник Красимир Кръстев: Мисля, че съвременните българи знаят достатъчно за Българската армия. Знаем много добре, че българският народ винаги е обичал своята армия и я уважава. Не случайно авторитета на армията е един от най-високите в наше време. Армията е институция. Армията не може без държавата, както и държавата не може без армията – когато имаме силна армия, имаме и силна държава.

Фокус: За Вас да си военен е?

Полковник Красимир Кръстев: Като военен за мен най-важното е да защитавам Родината, да ѝ бъде отдаден, да изпълнявам с чест и достойнство своя дълг. Позволете ми по случай празника да поздравя всички военнослужещи и цивилни служители от състава на Бригадно командване – Благоевград. Искам да им пожелая да бъдат живи и здрави, с чест и достойнство да изпълняват службата в полза на Родината, да не се срамуват, че са български военнослужещи и да бъдат добри във всяко свое начинание.

Ливия НИНОВА