Полковник от резерва Цвятко Луканов: Грипен е по-добрият за България западен самолет, защото е с по-добри оперативни възможности от F-16

Полковник от резерва Цвятко Луканов, бивш директор на „Авиоотряд 28“ и летец-изтребител в интервю в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.  Парламентът възложи на Министерски съвет преговори да подготви проект на международен договор с правителството на САЩ за закупуването на F-16. Ще говорим за този избор, от какви технически параметри имат нужда ВВС и за модернизацията на армията.

Водещ: Полковник Луканов, да започнем с това, че се изказа мнение, че не ни е нужен боен самолет и с наземни системи може да се подсигури въздушното пространство. Вие като летец-изтребител какво мислите по този въпрос?
Цвятко Луканов: Аз не знам кой е изказал такава позиция, че само с наземни системи, т.е. зенитно-ракетни системи може да се осигури въздушно пространство. Такава теория имаше по времето на Хрушчов. И тогава се е забавило развитието на изтребителната авиация и се е развила ракетната техника. Лично моето мнение е, че не може само и единствено със зенитно-ракетни системи да се осигури суверенитетът на въздушното пространство. Така че необходимост от изтребителна авиация ще  има винаги, според мен.

Водещ: В предишен разговор в ефира на „Фокус“, казахте че две изтребителни ескадрили за опазване небето над България ще бъдат предостатъчни. Ако има осем F-16 ще са достатъчни ли за опазване на въздушното ни пространство?
Цвятко Луканов: Да започнем оттам – досега никой в последната седмица не коментира въпроса какви задачи стоят за решаване пред българските ВВС. Всъщност какво трябва да изпълнят българските ВВС – с или без F-16, с МиГ-29, с „Грипен“, с каквото и да е? Какви задачи трябва да решат? Да пазят единствено и само въздушното пространство на България? Слушам политици, които говорят приказки от общ характер така хвърлени в пространството – виждате ли обстановката в Черно море, Кримския полуостров, Керченския пролив, колко става страшно. Е добре, питам – и 16 самолета да има, какво ще решите, България какво ще реши в Черно море, или в Украйна, или в Кримския полуостров? Кой плашим всъщност с тези 15-16 самолета? Турците с техните 250-300? Гърците с техните 200-250? Какво всъщност правим?

Водещ: Един от въпросите ми беше именно в такава насока – при превъоръжаването важно ли е да се вземе предвид откъде очакваме опасност и в частност с какви оръжия разполагат тези държави или региони? Съвсем хипотетично имах предвид, че  едно е да воюваме с Македония и съвсем различно с Турция.
Цвятко Луканов: Македония доколкото знам, няма ВВС въобще, ако там е проблемът. А ако трябва да воюваме с Турция, просто аз лично не виждам как можем да воюваме. Нали разбирате, че е смешно да се говори, че ще водим ние война с някой. Според мен задачата на ВВС е единствено да запазят въздушните граници на България. И то от кого? От някакви такива заблудени малки частни самолетчета, които се навъдиха много и си летят където си искат и както си искат. Гражданските самолети вече летят директно от точка А до точка Б и почти няма нарушения от тях. Всъщност от кого ще се пазим? Не дават отговор на този въпрос. И никой не го коментира.

Водещ: Ние сега питаме. F-16 тогава отговаря ли на нуждите, които вие описахте?
Цвятко Луканов: Цяла седмица слушам как F-16 бил най-добрият самолет в света. Поредната глупост. Аз в момента ще ви изредя още 5-6 самолета, които са много по-добри от него. Дори и вчера министър Красимир Каракачанов в Народното събрание каза – F-18, да,  много добър, ама скъп. Е, има и F-15, F-22, F-35 американски. Няма да говоря за руските Су-27, Су-33, Су-35. Да, само че изключително скъпа техника и много по-добра от F-16. Затова нашата работа в момента излиза малко, едно време имаше една приказка „на гол тумбак, чифте пищови“ с този F-16  тук в България. Цялата работа е, че ще се хвалим, че имаме F-16, а какво ще правим с него, никой не казва. Това е моето мнение.

Водещ: Имаше крайни изказвания, заговори се за некролози на българската авиация. Кои са според вас най-смущаващите обстоятелства, кое е най-притеснителното около избора на боен самолет? Организирането на конкурса, срокът за доставка, заговори се за 5-6 години, сумата която ще се даде?  В същото време от фирмата, производител съобщиха, че изтребител F-16 отговаря напълно на отбранителните нужди на България и НАТО, подчертавам отбранителни.
Цвятко Луканов: Никой не казва, че МиГ-29, „Грипен“ и F-16 имат приблизително едни и същи характеристики. Каквото може да свърши МиГ-29, същото ще свърши и F-16, същото ще свърши и с „Грипен“. Е, единият малко по-добър в едната посока, другият малко по-добър в другата посока, третият по-добър в третата посока. Защото нали разбирате, че и трите самолета биха си свършили работата за това, за което са на въоръжение в българските ВСС. Искам само да вмъкна, че през август месец се навършват 30 г. от въвеждането на МиГ-29 на въоръжение в България. Хората 30 г. го експлоатират успешно. За мен нещата опират до сумата, според моите предвиждания тази сделка няма да излезе 2 милиарда и 400 милиона. Тя ще стигне 3 милиарда и половина.

Водещ: Защо мислите така?
Цвятко Луканов: Защото никой не казва, че тези самолети ще бъдат закупени само с един боен комплект. Само че един боен комплект въобще не стига за един самолет. Има предвид ракети, бомби. Това ще бъде допълнителен разход. Смятам, че САЩ и стотинка няма да отстъпят от заявените вече 2 милиарда и 400 милиона. Че те за 4 бази тук една стотинка не дават наем, сега ние се натискаме и отиваме при тях, разбира се под тяхно давление и натиск. Така че за мен за ограничените потребности на България, задачите които трябва да се решават от България, по-добрият вариант е „Грипен“, по простата причина, защото е по-евтин. Нищо повече. Искат западен самолет. Окей, западен, ето ти „Грипен“. Това е. Всичко друго е лобизъм за мен и прахосване на държавни пари.

Водещ: Защо, според вас, възникнаха толкова политически дебати? Много време се отдели, много тежки думи се казаха около разговорите за тази сделка. Защо се стигна дотук?
Цвятко Луканов: Защото наистина става въпрос за изключително много финансови средства. Това е основният проблем. А реално, пак казавам, и трите самолета могат да вършат една и съща работа. И тук вече опира въпросът защо на изтънелия джоб на българската държава трябва да подари някакви 500-600 или милиард лева допълнително на американските партньори? Защо? Кому е необходимо това? Оттам тръгват нещата. За мен това е изключително лобистко решение.

Водещ: И пак във връзка със сумата, освен допълнителните неща, които казахте, че трябва да бъдат закупени, да не пропускаме и нуждата от обучение и поддържане на екипаж. Не много отдавна обръщахте внимание колко много е спаднало учебно-тренировъчния нальот на пилотите, а в същото време колко са важни тренировките. Сега купуваме един скъп самолет, какво да очакваме в тази насока?
Цвятко Луканов: Потвърждавам твърдението си, че тренировката на пилота не е като да се научи човек да кара колело. Значи тренировката трябва да продължава непрекъснато. Казват, че ще правят по 150-180 часа, хубаво, на годината, чудесно. Само че има и един друг момент. Знаете ли, че първата, втората година след придобиването на тези самолети, които и да са те, ще останат да летят максимум 4, максимум 5 самолета. С 4-5 самолета ще останат за ежедневна тренировъчна дейност.

Водещ: Защо?
Цвятко Луканов: Защото ще започнат чекове на тези самолети, които не са лесни и леки. Които продължават със седмици, може би, а понякога и месеци. Когато се подготвят българските пилоти да носят така нареченото бойно дежурство по еър полисинг, ще изкарат 2 самолета там на стоянките и те ще стоят непрекъснато там. И ако има един отказал, познайте колко самолета ще летят. И ние ще пазим България с 4 самолета. Това е цялата работа. Въобще, как да ви кажа? Тук се играе малко на войници, на патриоти, на непатриоти и някакви такива неща, които за мен са изключително смешни. Да си говорят така просто празни приказки, само ще учудим света.

Водещ: Намесиха ли се повече политиците, отколкото експертите?
Цвятко Луканов: За мен да. Прочетох доклада, който е на военната експертна комисия, заключителният доклад, който беше предаден на Министерство на отбраната. Той беше публикуван в сайта на Министерство на отбраната. Знаете ли какво е заключението на експертната част от комисията? Че „Грипен“ е с по-добри оперативни качества. Знаете ли какво значи това? Че за условията на България, „Грипен“ е по-подходящ, за тези задачи, които ще решават българските ВВС. И ето ви вече политическото решение. Дори един колега, участник в комисията, малко ми се обиди, защото изразих едно мнение във „Фейсбук“, и той каза – „господин Луканов, нашето решение не е такова (F-16), ние сме подписали друго“. Тогава го посъветвах – изправяте се пред обществото и кажете какво е вашето мнение. Само че вие си пазите пагоните, защото ви нареждат какво да правите. Това е истината.

Водещ: Искате да кажете, че решението, което беше представено от експертите, всъщност е било за „Грипен“, а не за F-16?
Цвятко Луканов: Аз само цитирам, това което е една от точките – „Грипен“ е с по-добри оперативни възможности от F-16. Може да го намерите, ако стои разбира се още този доклад на сайта на Министерство на отбраната.

Водещ: Полк. Луканов, ако поставим от една страна ограничения ни бюджет, от друга страна новите електромагнитни оръжия, как трябва да изглежда модернизацията на армията ни?

Цвятко Луканов: Изключително сложен въпрос. Съвременната техника се развива с такива темпове, че едно нещо, което е актуално днес или тази година, след 10 г. то вече няма да става почти за нищо. Вие виждате с какви неща се занимават вече учените във военната област – хиперзвукови ракети, самолети с хиперзвукови скорости, безпилотни самолети и ударни средства. Много е труден за отговор е въпроса, а и не съм научен работник в тази сфера.

Водещ: Полк. Луканов, смятате че „Грипен“ е по-добрият вариант и че няма нужда да даваме толкова средства за F-16. Но процедурата е доста напреднала. Какви препоръки бихте казали специално за подбора на летците, имаме ли подготвени кадри, за тези изтребители?
Цвятко Луканов: Не знам численият състав на колегите от ВВС в момента, но смятам, че от Военновъздушно ни училище в Долна Митрополия винаги са излизали изключително подготвени хора и  не само от там. Тази година август месец се навършват 30 г. от въвеждането на МиГ-29 на въоръжение в България. Хората 30 г. го експлоатират успешно. За мен няма да има проблем по отношение на летателния състав, който ще експлоатира F-16, „Грипен“ или каквото и да е.

Елеонора ЧОЛАКОВА