Полк. Атанас Недев: Свидетелствата за мъченията срещу Петко Войвода във Варна са публикувани в някогашния вестник „Черно море“

полк. Атанас Недев

След Освобождението, големият български революционер и национален герой Капитан Петко войвода е бил подложен на мъчения и гонения във Варна от режима на Стамболов. Спомени от неговите тогавашни прошения до различни институции са публикувани по-късно в някогашния вестник „Черно море“. Това обясни за Радио „Фокус“ – Варна полк. Атанас Недев, който заедно с краеведа Петър Стоянов,  е автор на изследване за истината за мъченията на Капитан Петко войвода в подземията на Римските терми във Варна през 1892 година.

По думите му, по време на управлението на Стефан Стамболов е имало гонения на негови политически противници. По съвсем груб и безпардонен начин той се е разправял с тях и за съжаление един от тези потърпевши е тракиецът и поборник за българската свобода, Кап.итан Петко войвода. В прошенията, които Петко войвода изпраща до различни инстанции във връзка с незаконното му задържане, се разбира за жестоките мъчения, на които е бил подложен в продължение на 50 дни в подземията на тази стара римска крепост във Варна. „Подлаган е на нечовешки мъчения. До такава степен, че в един момент е помислил, че животът му е свършил, остават му броени дни и часове. Дори е поискал да му осигурят свещеник и нотариус, за да може да се изповяда по християнска традиция и да направи завещанието си. Властниците тогава и това не направили. Те дошли заедно с приставо и поискали пред тях да направи изповедта и завещанието си“, обясни офицерът от запаса.

Според полк. Атанас Недев,  при задържането на Капитан Петко войвода, той не само е бил подложен на мъчения, но е извършена кражба на пари, облигации от източните железници, документация, всевъзможни книжа, които той е имал в дома си. По-нататък, след 50 дни прекарани в тъмница, той е бил интерниран в Трявна. Тогава е помолил от негово име в Земеделческата банка във Варна да бъдат изтеглени 600 лева, за да може да преживява с тях. Парите наистина са били изтеглени, но на Капитана са били дадени само 200 лева, а останалите са отнети. „Виждате в какви времена е живял този чутовен българин, който сам в едно от прошенията пише: Г-н Стамболов, аз съм раняван 33 пъти за българската свобода, успях да оцелея все пак, а сега тези народни храненици ме лишиха от здраве, от имуществото, но не са успели да го лишат от неговата вяра и желание да се бори за добруването на България“, каза още полк. Атанас Недев.

Диана СТОЕВА