Полк.Борис Раков: 2016 година беше много ползотворна за Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Смолян и областта

Полк. Борис Раков – председател на Областния и Общинския съвет на СОСЗР – Смолян, в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

„Фокус”: Полк. Раков, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Смолян и областта винаги сте били много дейни и винаги сте се включвали във всички инициативи, организирани от Община Смолян и от областната управа, особено що се касае до родолюбиви и патриотични мероприятия, каква беше за вас  2016 година, като каква я определяте?

Борис Раков: 2016 година беше много ползотворна за нас почти във всяко едно отношение. Участвахме във всички инициативи, особено що се касае до големите годишнини – 100-годишнината от Първата световна война, събитията, свързани със 70-годишнината от Втората световна война. Присъствахме  в редица национални инициативи, организирани от Съюза, респективно и от нашата областна и смолянска структури. Най-вече това е празникът на граничарите – третият национален събор, който беше проведен тази година в Кюстендил. С което се сложи началото на една хубава инициатива – ежегодно съборът вече да се провежда в различни градове и селища на България, където е имало граничари. Тази инициатива се поде от всички колеги в страната, догодина ще бъде в град Петрич националния събор, вероятно в бъдеще пак ще проведем такива срещи. Големи грижи положихме тази година в изпълнение на голямата и благородна задача да се грижим за военните паметници и паметни плочи. Изготвили сме целогодишен план за това къде има за възстановяване такива паметници и паметни плочи, и да изграждаме нови. Предстои в Доспат цял мемориален комплекс да изградим, издирваме позабравени  паметници и паметни плочи. Само ще кажа, че съвсем наскоро, преди около месец  работна група от общинската организация на Съюза отидохме и  почистихме  района около паметника на незнайния руски войн, след Чепеларе, в ляво на пътя. Там беше станало нещо непрегледно и некрасиво, а сега вече доби вид, така да се каже. Друго, което е интересно за отбелязване е, че ние се захванахме с една много отговорна и трудна задача, която е в процес на решаване. Става дума за мемориалния комплекс на капитан Петко войвода в родното му село в Гърция. Вярно, че кампанията по набиране на средства малко трудно върви, но смятаме, че след новогодишните празници нещата ще тръгнат по-добре.

„Фокус”: А колко до момента са набраните средства?

Борис Раков: Малко сме събрали, някъде  около 30-40 000 лв., но имаме разбирането на хората, сега предстои да се проведе заседание на управителният съвет на Централното ръководство и ще вземем решение да вменим в дълг на нашите колеги да организират  кампанията по набирането на средства, тъй като нашата организация не е от толкоз много хора, над 30 000 души сме  и както се казва всяка прашинка е „от ползу роду”, така че нещата и там ще тръгнат.  Търсим сериозни спонсори. Трудно е, но се отзовават хора. Изпратили сме писма до всички структури в страната, партийни и държавни,  включително сме запознали с каузата и новия президент ген. Румен  Радев. Така че съм уверен, че нещата ще потръгнат, като тази мисия тежи най-вече на моите плещи, на цялата наша общинска и областни структури, защото ние сме отговорният фактор, който отговаря и за набирането на средствата, и за изграждането на обекта.      Обектът струва някъде около 200 000 лв.

„Фокус”: А провеждали ли сте отново среща с представители от гръцка страна, там  как се движат нещата?

Борис Раков: Нямаме проблеми засега с тях. Те искат да преразгледат документите, след което ще внесат някои корекции и ще ни дадат вече официално разрешение за строителство на обекта и напролет започваме строителство. Трудно е, тъй като всичко е свързано с работна ръка, материали, но смятам, че ще се справим. В този дух искам да кажа, че на 29 септември бившият кмет на селото, който е собственик на паметника, построен през 2004 г. от българска страна, ни дарява безвъзмездно имота, където ще строим и където е била къщата на капитан Петко войвода и обектът ще се строи на площ около 500-600 кв. м.   Включва къща-музей с конферентна зала, параклис „Свети Димитър” и Петкова чешма с беседка. Когато бъде изграден целият комплекс ще изнесем и паметника и ще го поставим в центъра на този мемориален комплекс. В мое присъствие бившият кмет подписа декларация, с която за в бъдеще след изграждането му обектът ще се предостави на Съюза за стопанисване и управление за срок от 15 години. По гръцките закони за чужди граждани такива обекти за стопанисване се предоставят за не повече от 15 години.

„Фокус”: Притеснява ли ви тази сложна политическа обстановка в страната и това може ли да доведе до забавяне на реализирането на тази ваша идея, ще има избори?

Борис Раков: За сега няма такива подсказки, които да говорят, че нещо може да ни попречи, напротив, имаме разбирането на гръцките власти, те също проявяват интерес и с отговорност се отнасят към този проблем и в първите дни след Новогодишните празници с проф. Гелимачев ще отидем в Александруполи да решаваме тези въпроси, вероятно ще присъства и председателят на Централното ръководство на Съюза ген. лейтенант Топалов. Смятам че, засега проблеми нямаме, дано да нямаме и за в бъдеще.

 „Фокус”: Какви ще бъдат приоритетите ви през 2017 г.?

Борис Раков: На първо място това е  да потегнем редиците. Да укрепим  в организационно отношение нашите дружества. Предстои на територията на общината да изградим  дружества в селата Широка лъка и Търън. Имам договореност с кметовете, чакам  само тяхното обаждане и в удобно на тях време да отидем да създадем тези структури. Миналата година създадохме една нова структура дружество в село Стойките, знаете че там са много инициативни нашите членове. Там беше изграден бюст-паметник на загинал участник в Балканската война в центъра на селото. Подобно начинание имаше и в Широка лъка – паметника на ген. Калин Найденов, с голям принос както в нашата история, така и в световната история във военното дело. Хубаво е това, че навсякъде получаваме разбиране и отзивчивост от кметовете на населените места, говоря за общинските. В Доспат имаме разбиране от кмета, в Рудозем, в Мадан, в Баните,  така че е въпрос на време да възстановим структурите.  Трябва да възстановим структурите в Борино, Девин, Мадан, Златоград, Баните и Неделино. Това е просто въпрос на време и аз смятам, че някъде до Конгреса, до април месец тези неща ще ги решим.

Даниела БОЙКОВА