Полк. Дойчин Стоянов: Неблагоприятни метеорологични условия вероятно са основната причина за самолетната катастрофа в Македония

Полковник Дойчин Стоянов, бивш началник на Инспекцията по безопасност на полетите във Военновъздушните сили, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Водещ: Полк. Стоянов, като експерт именно по безопасност на полетите, какви са причините за падането на  самолета в Северна Македония, какви са възможните версии?

Дойчин Стоянов: За мен основната версия, която остава след като детайлно проучих факторите, които са повлияли на полета към настоящия момент, въпреки недостатъчната като обем информация, но основната причина за мен се очертава неблагоприятните метеорологичните условия в района на полета на самолета.

Водещ: Силен вятър?

Дойчин Стоянов: От Главния авиометеорологичен център на българските Военновъздушни сили получих информация за състоянието на обстановката на летищата Охрид и Скопие за вчерашния ден в часовете, в които е станал инцидентът. Там е имало мощни градоносни облаци и съответно много силни ветрове във височина, падащи ветрове в следствие на тези мощни облаци.

Водещ: И мощни облаци, и ветрове – комбинация от тези двете неприятни обстоятелства е вероятната причина за катастрофата?

Дойчин Стоянов: Да. И като се има предвид, че „Чесна“ все пак е едномоторен самолет с 4 души на борда, вероятно е имало и багаж. Всичко това оказва влияние върху устойчивостта на самолета.

Водещ: Да. Този самолет е податлив на силен вятър, доколкото чухме от коментари на експерти.

Дойчин Стоянов: Да, разбира се. При всички положения метео условията играят  значителна роля и в комбинация с високите планини е много неподходящо за такива самолети и за полети на височини вероятно около 3000 метра, като се има предвид, че планината, която е южно от Скопие на около 30 км е от порядъка на 2540 метра, а самият връх „Солунска глава“ на Якубица е 2200 метра, което при силни вертикални течения и падащи ветрове е твърде вероятно да се изгуби контрол над самолета и да се случи най-лошото.

Водещ: Тук може би възниква въпросът защо пилотът не се е съобразил с тази метеорологична обстановка? Вероятно той, не вероятно, ами би трябвало да е имал информация какво ще бъде времето в района. Вие как коментирате това, макар че вече човекът е покойник, каквото и да кажем?

Дойчин Стоянов: Да, но при всички положения има полетен план, има информация от летището, от което се излита. Предполагам е сведена информацията за метеорологичната  обстановката по маршрута, отчитайки също така че се намираме в предфронтална  обстановка, накрая на светлата част на деня. Вероятно това са причините, заради които е избързал с решението и е решил да проведе полета.

Водещ: Все пак, да погледнем и към другия възможен вариант – неизправност на машината. Какви са параметрите на този самолет, колко стар е моделът?

Дойчин Стоянов: Параметрите на този самолет – те започват наистина много рано да го произвеждат, до 1986 година се произвежда. Той е за 5 души, пътници, и един човек е пилотът. 310 конски сили му е двигателят. Максималното натоварване му е 1800 кг, празен е 1045, което означава, че ако са и 4-мата вътре били с достатъчно багаж за ваканцията на децата, предполагам, че е бил на гранични параметри по отношение на натоварване.

Водещ: И това също оказва влияние, доколкото ви разбирам?

Дойчин Стоянов: Разбира се. Това оказва влияние по отношение на устойчивостта, управляемостта и още повече, когато възникне такава силна турбулентност.

Водещ: И колкото по-тежък, токова по-малко устойчив?

Дойчин Стоянов: Да, разбира се. И по-малко маневрен.

Водещ: Сега, знаете, ще се води разследване какви са причините за катастрофата – вие сте специалист именно в тази област: какво ще търсят разследващите? На каква база ще легнат техните проучвания, на какви доказателства ще се спрат, тъй като чухме, че този самолет няма черна кутия?

Дойчин Стоянов: Предполагам при всички положения ще се изследва целият процес от вземането на решение за провеждане на полета до самото произшествие, свързано с радио разговори, разрешение за полети и полетни планове, връзка с кулата на летище „Скопие“, също така бривета на пилота, бривета на самолета. Това е документът, който позволява на един пилот да пилотира даден тип самолет в рамките на една година. Същото се касае и за самолета – в смисъл дали има всички разрешения за изпълнение на подобен род задачи.

Водещ: Благодаря ви за това уточнение. И един последен въпрос, но не– как се получават разрешителни за управление на самолет, какъв е пътят ?

Дойчин Стоянов: Пътят е, когато човек има желание да лети с въздухоплавателно средство, да подаде съответния документ до Гражданската въздухоплавателна администрация, след което се провеждат теоретични курсове, свързани с експлоатацията на определения тип самолет. Отделно, където се провежда и занятие по аеродинамика, щурманска подготовка, такива предмети, които касаят пряко изпълнението на полета с типа самолет. След което се провежда практическа подготовка, свързана с определен обем от летателни часове и задачи, които се представят на изпитна комисия. И от там се допускат до изпълнение, разбира се след като се минат и медицински прегледи.

Водещ:  Горе-долу колко време продължава този процес?

Дойчин Стоянов: Различно за различните типове самолети. Но в рамките на 3 до 6 месеца това нещо може да стане.

Водещ: Да. Тоест, твърде е кратък този срок според мен, но аз съм лаик с областта.  Разбирам, че когато един любител пилот получи разрешително, то е само за конкретен тип самолет?

Дойчин Стоянов: Точно така. И се започва от там нататък по различните стъпки за втори пилот, за първи пилот, за командир на екипаж и т.н. Всичко това нещо е с натрупване във времето.

Евелина БРАНИМИРОВА