Полк. Иван Иванов, Военно формирование 26 400 – Благоевград: Илинденско – Преображенското въстание има само една дефиниция – връхна точка в национално-освободителните борби на македонските и тракийски българи

Полковник Иван Иванов, командир на Военно формирование 26 400 – Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Полковник Иванов, 114 години след избухването на Илинденско – Преображенското въстание смятате ли, че сме успели да съхраним спомена за славните сражения, които се водят тогава?

Полк. Иван Иванов: Ние българите сме закърмени със славната българска история. В моето съзнание аз асоциирам Илинденско – Преображенското въстание и призивът, предшестващ неговото избухване: „Хиляди пъти по-добре смърт, отколкото скотски живот“ и естествено неговата идеология, мотивирала и обединила стотици хиляди българи. Илинденско – Преображенското въстание е връхна точка в национално освободителната борба на македонските и тракийски българи. Сраженията са не просто славни, те са олицетворение на националния идеал за свобода и обединение, и осмислят думите като „чест“, „дълг“ и „любов“ към родината. Тези сражения са доказателство за силата на българския дух и готовността да се бориш с всички сили и средства, и да пожертваш себе си в името на идела – свободно, обединено и независимо Отечество.

Фокус: Какво е за Вас това въстание и в ежедневната си работа с Вашите войници припомняте ли им за тази славна част от нашата история?

Полк. Иван Иванов: Като българин и български офицер аз съм дълбоко признателен към достойните дела на нашите предшественици, които въстанаха и пожертваха себе си в името на свободата и благодарение на които днес, ние живеем като свободен европейски народ. В ежедневната ни подготовка често си припомняме славната българска история, защото тя е извор на мъдрост и примери. Историята е най-безмилостния учител, защото както знаете, който не я знае и не я помни е обречен да допусне грешките, които са скъпо заплатени в миналото, а народ без история няма бъдеще.

Фокус: През призмата на нашето време смятате ли, че това въстание е добре познато и има ли днес българи, които биха тръгнали по стъпките на нашите революционери от 1903 година?

Полк. Иван Иванов: Смятам, че Илинденско – Преображенското въстание е добре познато за всички. Това с особена сила важи за хората от този край – Пиринска Македония, които са известни с любовта и почитта си към славната българска история. По втората част на Вашия въпрос  – дали днес има българи, които биха тръгнали по стъпките на нашите революционери от 1903 година, то смятам, че историята не може, а и не бива да се повтаря. От нея трябва да се извлече най-доброто и в този контекст ако сравним началните стъпки на революционерите с идеологията и ежедневната мисъл за свободното, независимо и преуспяващо Отечество, трябва да направим именно това – да започнем да мислим повече в насока на това какво можем ние да направим, за да просперира България.

Фокус: Няма как да не Ви попитам и нещо актуално от последните месеци, свързано и с въстанието и с отношенията ни с Македония. Заради договора за добросъседство, който се очаква да бъде подписан в съседната ни държава се появиха доста спекулации на историческа тематика, стигна се и до спорове чие е това въстание – българско или македонско. Какво е Вашето мнение по казуса?

Полк. Иван Иванов: Всеки договор е символ на политически акт. Българската армия е деполитизирана структура и затова аз, като нейни представител не мога да взема отношение по този въпрос. Що се отнася до въстанието, въпреки различните гледни точки и отправни пунктове по-които се тълкува историята, тя си остава една и съща. Илинденско – Преображенското въстание за мен има само една дефиниция – то е връхна точка в национално-освободителните борби  на македонските и тракийски българи.

Фокус: Ще Ви върна в началото на нашия разговор, за да Ви попитам за финал на какво според Вас би трябвало да ни е научило Илинденско – Преображенското въстание и какво е най-силното послание от него, което ни завещават безбройните български герои борили се и загинали по времето на бойните действия, изграждайки голяма част от пантеона на честа и славата на България?

Полк. Иван Иванов: Илинденско – Преображенското въстание е апотеоз на стремежа на българския народ за свободно, независимо и обединено отечество. Най-силното послание, символ на въстанието е любов и отдаденост на майка България.

Ливия НИНОВА