Полк. проф. Димитър Недялков: Силно разчитам на здравия разум на политиците, защото при даването на команда връщане няма

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Полк. проф. Димитър Недялков, началник на Катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана” на Военна академия „Георги Стойков Раковски“, военен летец, пилот I-ви клас, в интервю за обзора на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Войната на нерви между Запада и Русия около химическите атаки в Сирия предизвика множество въпроси за бойните възможности на американската и руската армия. Какви могат да бъдат сценариите на конфликта, който се очаква да започне в Сирия? Поканихме за анализ полковник проф. Димитър Недялков началник Катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана” на Военна академия „Георги Стойков Раковски“, военен летец, пилот I-ви клас. Добър вечер и честит празник, полк. Недялков, защото 12-ти април е Денят на авиацията и космонавтиката, макар и поводът за разговор да не е празничен.

Димитър Недялков: Честит празник на всички, които са свързани с тази дата. А и българската нация по принцип е свързана, тъй като ние сме космическа нация, така че имаме достатъчно основание да празнуваме.

Водещ: Полк. Недялков, какви са възможните сценарии на конфликта, който се очертава да започне в Сирия? Той ще бъде ли реален военен сблъсък или ще се ограничи до камуфлажни операции?

Димитър Недялков:  В Сирия има реален военен сблъсък. Той е практика от доста време и там реално се водят бойни действия, които общо-взето оформят мнението на специалистите за това, каква всъщност е войната на сегашния етап на развитие на технологиите и по принцип по смисъла на това понятие във военната наука. Има експерти, с които аз съм съгласен, които казват, че всъщност световната война вече е започнала, тъй като основание за подобно твърдение е фактът, че зад всяка една от групировките, които воюват, стоят група държави с огромни военни потенциали, т.е. на ход е пълномащабен военен конфликт с участието и на, пак казвам, на държави с огромни военни ресурси и способности.

Водещ: Какви са вариантите за военна операция сега и докъде тя може да се разшири?

Димитър Недялков: Винаги има варианти за разширяване или за деескалиране на подобен военен конфликт, зависи от много неща, включително и от фондовите пазари, включително и от стойността на горивата, и от ред други фактори, които определят и голямата политика. На сегашния етап виждаме едно ескалиране на конфликта, ескалиране на напрежението в Сирия, което дава повод наистина за оценка на военните потенциали на страните, които участват в конфликта, включително и на държави, които се намират в Европейския съюз, и които и в момента взимат пряко участие в бойните действия на територията на Сирия. И не само на Сирия, а и на територията на Близкия и на Средния Изток.

Водещ: Какви са бойните възможности на армиите на САЩ и Русия? Важни са и тези на Израел и Иран, както на Великобритания и Франция?

Димитър Недялков: Бойните възможности като цяло на държавите е една тема. Свързана тема, но, разбира се, различна е темата за бойните потенциали на тези сили, които се отделят непосредствено за участие в конфликта. Русия, а и съюзникът в Сирия, който имат, президентът на Сирия в момента и въоръжените сили на Сирия, от миналата година, всъщност това, което е важно да се каже, на територията на Сирия е разгърната единна интегрирана система за противовъздушна отбрана, която играе решаваща роля за начина, по който се водят действия. Тази групировка освен системите, които формират единна радиолокационна картина на въздушното пространство, основно действат с земно-базирани системи за ПВО от типа на „Панцир-С“ – една нова руска система, която скоро е приета на въоръжение, която основно има за цел да прихваща и унищожава в диапазона до 30-ти км цели, летящи основно на малка и пределно малка височина. Това са цели основно свързани с опасността от атака с крилати ракети, а и не само. Общо-взето с балистични ракети. И разбира се С-400, който от миналата година е на територията на Сирия. Също една изключителна система за ПВО с големи възможности. По смисъла на своите способности това са противоракетни системи. Разбира се и авиационната групировка, която е базирана в Латакия, включваща самолети от типа СУ-30, СУ-34; СУ-24 и СУ-25, както и една отделна смесена вертолетна ексадрила с щурмови транспортни вертолети. Разбира се, има и корабна групировка на Русия, която се старае да контролира морските пространства. По отношение на това, с  което САЩ разполагат основно, имайки предвид конкретната обстановка, се очаква те да атакуват главно с ракети „Томахоук“. В момента в района има два кораба, които разполагат с по 60 ракети на борда си от този тип. Ракетата „Томахоук“ е изключително ефективна ракета, която лети на малки, пределно малки височини, основният ешалон, на който ракетата лети е от порядъка на 30 м над водната повърхност, което затруднява прихващане и унищожаване. Но на практика в Сирия от последните 2-3 г. показват, че споменатите системи за ПВО например имат възможност да прехващат подобни ракети на 25-30 км и да ги унищожават. Проблемът на такава система, каквато е разгърната в Сирия в момента, е количеството на тези ракети, което е значително и не дава възможност заявеният процент за унищожение да бъде изпълнен. Но пак казвам, това са основните средства в момента. Другото, което може да въздейства, разбира се, са авиационните групировки. Тук трябва да кажем, че това е не само на САЩ със съответните самолети F-18 основно, които могат да въздействат, това са и авиационните групировки на съюзниците. Имам предвид Израел, които скоро нанесоха удари с F-15 с ракети въздух-земя, а преди това с F-16. И авиационните групировки на Великобритания и на Франция, които също могат да участват, разбира се, в рамките на съвместни действия във въздушното пространство над Сирия.

Водещ: Господин полковник, дали руските ВВС са способни на това, за което се заканват – да свалят изстреляните американски ракети и да унищожат източника им?

Димитър Недялков: По-скоро тази способност, пак да кажа, има земно-базираната система за ПВО. Аз не очаквам авиационната групировка да участва в отразяването на удара. Ако трябва да направим близко сравнение с възможностите на тази система, е, че от 8-те пуснати от Израел ракети от F-15, говоря за ракети въздух-земя, които са свръхзвукови ракети, 5 са били прихванати успешно и унищожени, а трите не попадат там, където са били насочени. Така че когато говорим за количества от порядъка на 20-30 ракети,  независимо от каква платформа са изстреляни – от земна, морска или въздушна система, тогава развърнатата система на територията на Сирия може да се каже, че има такава способност, но когато говорим за по-големи количества, разбира се,  трябва да очакваме и поражения. Ако въобще бъде нанесен удар, разбира се, по обекти на територията на Сирия.

Водещ: Реалност или блъф е твърдението на руснаците, че бомбардировачите Су-34 са способни да заглушат електронната защита на американския ескадрен миноносец „Доналд Кук“ и да го унищожат. Изобщо могат ли да бъдат неутрализирани двата ескадрени миноносеца „Доналд Кук“ и „Портър“?

Димитър Недялков: Те са в обхвата на руската авиационна групировка и са потенциални цели. Това, разбира се,  може да се случи, но аз не мисля, че върху тях ще бъде въздействано с въздушни удари, по-скоро върху пуска на ракетите, и това е важно да се каже, че е развърната такава способност на територията на Сирия, има едни системи за радиоелектронна борба „Красюха“, това са земно базирани системи за смущения, които могат успешно да смущават на доста голям радиус управлението на подобни системи, както и на безпилотни с дистанционно управление летателни системи. Разбира се,  и системите за управление на споменатите ракети „Томахоук“. Така че по отношение на подаването на подобен пуск, аз очаквам именно точно с такива системи да се действа. Които са доказали между другото и своите способности на територията на Сирия.

Водещ:  Г-н полковник, може ли да се прогнозира колко ракети ще бъдат изстреляни, в продължение на колко време, по какви мишени и каква цел ще бъде преследвана?

Димитър Недялков:  Аз мисля, че основно ще бъдат атакувани обекти, стратегически и оперативни обекти в построението на сирийската армия. Не мисля, че обекти там, където са развърнати сили на руския контингент, ще бъдат атакувани. Аз споменах за количествата от 120 ракети, които са в наличност. Разбира се, не е сигурно дали всичко това ще бъде употребено. Зависи от броя на целите, които ще бъдат определени, и задачите, които ще бъдат поставяни, на екипите, които ще използват оръжие. Но очаквам, ако е пуск на тези ракети с използване на корабни платформи да бъдат не повече от 70-80 ракети. Разбира се,  пак казвам, това са условни предположения. Аз лично се съмнявам, че ще бъдат предприети каквито и да било действия за нанасяне на удари. Но ако това се случи, това е едната възможност. Другата възможност е да се изчака планирането и подготовката на една авиационна групировка, в която да участват сили и средства не само на САЩ и те съответно да нанесат удари, пак казвам, върху обекти на сирийската армия.

Водещ:  Засега именно това предполагат ваши колеги световни анализатори, че се извършва координационна работа между партньорските сили – между САЩ, Великобритания и Франция, именно за нанасяне на такива удари.

Димитър Недялков:  Да, да, има го този процес на планиране, той върви. Такава готовност е заявена и при заявяването на такава готовност военните вършат своята работа по планирането. Но е въпрос вече на политика, дали тези удари наистина ще бъдат нанесени.

Водещ:  Още един въпрос с вероятност. Ако „сушките“, както руснаците наричат своите изтребители,  потопят двата американски кораба, миноносците, какъв е рискът от започване на Трета световна война?

Димитър Недялков: Ами, това ще е акт на такава война. Защото тук вече говорим за стотици жертви на американски военнослужещи вследствие на въздействие, на целенасочено въздействие на оръжие. Аз силно се надявам и мисля, че до такива крайни решения няма да се стигне и от едната, и от другата страна. Защото все пак разчитам на здравия разум на политиците. При даването на команда връщане няма и това трябва да е ясно. Но силно се надявам, че няма, между другото, когато говорим за тия неща, че могат да бъдат нанесени удари по платформи, от които е изстреляно, както беше заканата, трябва да се има предвид, че при подобни обстоятелства платформи бяха свалени. Тук говорим за самолети F-16, израелски F-16, които бяха поразени, след като единият преди, другият, след като изстреля боеприпаси по земни цели. Но когато говорим за кораби, тук жертвите са много големи и мисля, че това ще бъде една от крайните точки на ескалацията на конфликта и прерастването му наистина в пълномащабна война между основните сили, които участват.

Водещ:  В тази ситуация, г-н полковник, кои са източниците за реална заплаха за България?

Димитър Недялков: Ами източниците са много, ние сме на 1000, малко над 1000 километра от конфликта. Това, което се случва и сега се отразява върху процесите, които текат в държавата. Говоря за икономика, за формирането на способности да браним териториите си, които трябва да се случат. Последствията за държавата могат да бъдат големи, да не кажем и катастрофални. Защото това са потоци от хора, които при ескалация на един такъв конфликт ще се насочат към нас – като направление то е ясно, вече се е случвало, макар и в определен мащаб. Сега мащабът ще бъде изключително голям, което ще застраши националната сигурност. И върху тия неща трябва да се мисли, когато се изработва политическа позиция, когато се дават военни оценки. Нашите политици трябва много внимателно и балансирано и засега мисля, че това се случва, слава Богу, да реагират на ситуациите, защото България е гранична държава, нека не забравяме. Турция вече е фронтова държава, България е гранична на военен конфликт държава. И то от доста опасен мащаб.

Цоня Събчева