Полк. Росен Арабаджиев, командир:  В момента тече разширяване на 55-ти инженерен полк – Белене

Тече разширяване на 55-ти инженерен полк – Белене. Това обобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново командирът на военното формирование полк. Росен Арабаджиев. Той поясни и, че има обявен конкурс за прием на млади граждани за военна служба. Обявените свободни позиции са 20. Повече за това как полкът се включи в честванията за Гергьовден и за сътрудничеството му с Община Свищов, прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Полк. Арабаджиев, през миналата година Военният гарнизон в Белене се включи в националния парад по повод Деня на храбростта и Празника на Българската армия на 6-ти май за пръв път. Дали участвахте в честванията и през настоящата година? Как преминаха тържествата в столицата и съответно в Свищов?

Полк. Росен Арабаджиев: Да, през 2017-та година личният състав от нашия полк, за пръв път в своята история, взе участие със свои блок военнослужещи в парада по случай Деня на храбростта и Празника на българската армия. Представянето ни тогава беше оценено много високо, за което получихме и много поздравления. Между другото, това не е първото ни участие в парада. През годините формированието многократно е участвало с техника. За тази година, за 2018-та, имахме ограничено участие, като основно то се изразяваше в подсигуряване провеждането на парада. Относно въпросът за Община Свищов, ние, съвместно с ръководството на местната администрация отдавна положихме основите на една традиция за този празник, която спазихме и през тази година. На 6 май взехме участие в шествие и тържествен ритуал по  полагане на венци и цветя на паметника на 33-ти Свищовски полк, след което Духовият оркестър на формированието изнесе празничен концерт в град Свищов за гражданите на общината.

Фокус: Имаше ли интерес към този концерт?

Полк. Росен Арабаджиев: Да, винаги ни посрещат с голям интерес в Свищов. Всички жители и гости на града оценяват много високо нашето участие и желанието им да ни гледат, наистина е много голямо.

Фокус: При последния ни разговор Вие определихте сътрудничеството си с крайдунавската Община като изключително успешно. Дали то продължава и днес, и в какво се изразява?

Полк. Росен Арабаджиев: Гарнизон Белене включва градовете Никопол, Белене и Свищов, трите общини. Мога да отбележа, че сътрудничеството ни и с трите Общини е изключително успешно и ползотворно. През изминалата година проведохме редица съвместни мероприятия, с ръководството на Община Свищов, по повод 140-годишнината от Освобождението на града. Благодарение на любезното им домакинство, през месец юли, в салона на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“, се проведе Прегледа на художественото творчество в сухопътните войски  – една добра традиция, която спазваме и до днес. Многократно сме оказвали и съдействие в преодоляването на последствията, знаете, от усложнената зимна обстановка, както на територията на община Свищов, така и в районите на Белене и Никопол. И трябва да Ви кажа, че благодарността на хората, получили нашата помощ и нашето съдействие, е едно огромно признание за нас.

Фокус: От колко души е съставен Военният гарнизон в Белене в момента? Набирате ли кадри?

Полк. Росен Арабаджиев: Да, в момента тече конкурс за в полка за прием на млади граждани за военна служба.  Със  заповед на министъра на отбраната е разкрита процедура за обявяване на войнишки длъжности за прием на граждански лица, завършили средни или висши учебни заведения  в страната и чужбина, като обявените места са 20.  Предстои одобрените кандидати да преминат изпити днес и след успешното му  полагане, да бъдат назначени на длъжности във формированието. Основните изисквания за кандидатите са – да не са по-възрастни от 28 години, да са физически и психологически годни за военна служба и да не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер.

Фокус: Обявили сте 20 свободни места, а колко души наброява в момента формированието?

Полк. Росен Арабаджиев: Цифрата не е важна в момента. Важното е, че гарнизонът стои твърдо на мястото си, изпълнява задълженията си и се приема много добре от общността, не само в региона, а и в цялата страна.

Фокус: В този ред на мисли, дали може да обобщим има ли интерес към военната служба днес, има ли много кандидати?

Полк. Росен Арабаджиев:  Да, трябва да призная, че има доста голям интерес. През 2016-та година също беше обявен конкурс за 30 длъжности във формированието, които бяха назначени. След премината подготовка те вече служат в полка и мисля, че това е достатъчно показателен факт. За съжаление доста от кандидатите отпадат на психологическите и физическите прегледи, което не е много добър показател, но като цяло интерес към военната служба има и младите хора я оценява положително.

Фокус: А това, че за втори път, в рамките на две години, Вие набирате кадри, означава ли, че военното формирование в Белене се разширява?

Полк. Росен Арабаджиев:   В момента тече разширяване на гарнизона, като от следващата година, 2019-та година, трябва да преминем към нов щат, който е с доста повече бройки от сегашния, така, че, да, можем да го приемем към разширяване на гарнизона.

Луиза ТРАНЧЕВА