Полк. Трифон Трифонов, ААРЗ: С Първия национален събор на Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса ще бием тревога за неотложните проблеми в държавата

През следващия месец на 5 и 6 септември ще се проведе Първият национален събор на Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса. Разбира се и датите не са избрани случайно. Поводът е навършването на 103 години от бляскавата победа на Трета българска армия при непосредственото участие на 4 Преславска дивизия и масираното участие на армейската артилерия, където за 36 часа е превзета силно укрепената Тутраканска крепост. Освободена е Южна Добруджа. Повече за самото събитие и дейността на Асоциацията разказва полк. Трифон Трифонов, почетен председател на „Клуб 45“ и зам.-председател на УС на Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса (ААРЗ) „Олимпий Панов“ в интервю за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“.

 

 

Водещ: Полк. Трифонов, през следващия месец предстои първият Национален събор на Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса. Като негов организатор разкажете ни малко повече?

Трифон Трифонов: Каквото и да приказваме, както и да приказваме, ние не можем да излезем от ситуацията, която е наложена. На всички нас ни е ясно, че за изминалите 30 години без обединение на родолюбците в България не е възможна промяната, която всички искаме. Нарочно казвам българската дума „родолюбци“, а не „патриоти“, защото първо, е чуждица, и второ, този термин е компрометиран отвсякъде. Ние сме наясно, че само нови, честни и почтени личности могат да взимат неотложни мерки срещу тоталното обедняване на хората в страната. Така че когато се запитахме къде все пак, как можем да направим нещата, как можем да намерим така, че това да не е по схемата на политическите партии, а да бъде нещо като гражданска организация, тогава се роди идеята, нашата идея е от 2000 година и „КЛУБ 45“ е от 2000 година създаден, така се роди идеята за обединение на офицерите от ракетни войски и артилерия, преминали през всичките трудности на военната служба, и на хора, които са изцяло пропити от патриотичната идея.

Водещ: Разкажете ни малко повече за самото събитие, за програмата, която е планирана за тези два дни?

Трифон Трифонов: Разбира се. Преди това обаче- когато създадохме Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса, чийто председател на Управителния съвет е ген. Фотев, ние решихме, че вместо да правим учредителни конгреси и събрания, като някои други клубовете, които са създадени по страната и са колективни членове на Асоциацията, да се съберем на национален събор в Търговище, като нашият клуб като най-стар прие да бъде домакин. Първият национален събор на Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса ще се проведе на 5 и 6 септември тази година в град Търговище. Защо са избрани тези дати първо –5 септември е патронният празник на 45-та Армейска артилерийска бригада, която беше дислоцирана в Търговище, на чиято аз съм 45-я командир, бивш разбира се. А 6 септември е Денят на Съединението на България. Така че потърсихме символизъм в датите. Още повече, че 5 септември неслучайно е избран за празник на 45-та бригада – предшественикът 45-та бригада, Втори шуменски артилерийски полк сутринта на 5 септември 1916 година пръв открива огън по фортовете на Тутракан. Знаете, че на 6 септември Тутракан пада под ударите на нашите войски. На 5 септември редът за провеждането на мероприятието е следният:  определили сме място за посрещане на гостите, това порталът на бившата 45-та Армейска артилерийска бригада, като сме определили и време за пристигане на гостите – до 14.00 часа на 5 септември. След това от 14.30 часа ще положим венци и цветя на паметника, който е вътре, в района на бившата 45-та бригада. След това ще се придвижим до Войнишкия паметник на Търговище. Там също ще положим цветя и венци и ще има заупокойна молитва за падналите за защита на Отечеството от 15.00 до 16.00 часа. След това настаняване на гостите от 16.00 до 17.00 часа, изявление за медиите от 17.00 до 17.30 часа. След това тържествено събрание от 17.30 до 20.00 часа. И след тържественото събрание – празничен прием на ръководството на „КЛУБ 45“ и коктейл за всички участници в събора. На 6 септември от 09.00 до 11.00 часа отпътуване и пристигане в град Тутракан, специално на Братската могила, която е издигната в село Шуменци. Не знам дали знаете, но там, на Братската могила има един паметник, който от четирите си страни на български, на немски, на румънски и арабски е написан един и същи надпис. На арабски е написан, тъй като в състава на Трета армия е имало един турски корпус в състав две пехотни дивизии. Те не са участвали в Тутракан, но заради тях, заради тяхното участие е поставен и този надпис. А надписът гласи: „На всички, които са знаели геройски да мрат за Отечеството си“. Ще поднесем венци и цветя на Братската могила. Разбира се, там ще има речи, ще вземам пръст от Братската могила. Това до 12.00 часа. След това ще се върнем в град Тутракан, ще минем през музея на Тутракан. Директорът на музея Петър Бойчев е един изключителен родолюбец. Обядваме и от 15.00 часа всички отпътуват към направленията, откъдето са пристигнали.

Водещ: Колко души очаквате да пристигнат на тези два съборни дни?

Трифон Трифонов: Минимум ще присъстват около 200-300 човека, това ще е минимумът.

Водещ: Започнахте с думите: „Без обединение на родолюбци промяната ще бъде невъзможна“. За каква промяна става въпрос, къде искате да се случи развитие, какво трябва да се промени?

Трифон Трифонов: Не е възможно, когато ми задавате такъв въпрос, да не кажа няколко изречения с известно неудобство, защото става въпрос за мен. Аз съм може би най-близкият сподвижник на господин Георги Желев – изключително светла личност, който за съжаление не е между живите, но той е първопроходникът на теорията и практиката на гражданската политическа система в България. От 1994 година, вече 25 години, аз общо взето чета, пиша, пък и публикувам в национални и регионални медии на тази тема. Имам публикувани 37 статии на темата „Що е то гражданска политическа система и има ли тя почва у нас“. Да, много хора не го приемат, да, много хора не го разбират, но бавно и полека нещата ще си дойдат на мястото. Тъй като в нашата страна беше наложен един олигархичен преход, резултатите са плачевни. Армията е унищожена и доведена до негодност за изпълнение на конституционните си задължения; икономиката е в колапс; образование и науката са осакатени. Много хора не знаят, че икономика, образование и армия са трите основни стълба на една държава. Една държава в основите си се държи на три точки. И когато тези три стълба са унищожени или доведени до лошо състояние, нормално е да се запитаме тогава имаме ли държава, и ако я имаме, каква държава имаме? Тези оценки на тази действителност и простотата на решенията в обществото са публична тайна, защото аз се срещам с много хора и си говорим за тези неща. Никога не е било проблем или въпрос на прозорливост, а е въпрос само на смелост да се каже, че, образно казано- царят е гол. Е, ние го казваме това нещо. Виждаме, че царят е гол и какво трябва да направим? Би трябвало при това положение да направим така, в рамките на Конституцията и на законодателството на Република България, да направим опит за промяна. И промяната трябва да бъде първо в  налагането на действителна демокрация, което пък означава възстановяване на законността в икономиката и другите сфери на обществено-политическия живот.

Водещ: Полк. Трифонов, промените, за които си говорим сега, обаче изискват един по-дълъг период от време. Какво се цели с провеждането на този първи национален събор, какво ще се случи на него и каква е най-скорошната промяна, която се надявате да видите след това събитие на 5 и 6 септември?

Трифон Трифонов: Целта на този първи събор е да ударим камбаната, образно казано. Ние искаме да кажем, че вече е крайно време нещата да се сложат върху законите. И законите на Република България да важат за абсолютно всички – от първия до последния гражданин на страната. Това е главната ни цел – да ударим камбаната за тревога.

Водещ: Това ли е целта на членовете на ААРЗ? Тя има съвсем кратка история, съществува от миналата година – обръщане на внимание на важните за страната ни теми и промяна в правилната посока?

Трифон Трифонов: Това е първото. Второто- ние искаме да съдействаме в сфери, където е възможно да съдействаме, където чувстваме капацитет за такова нещо, за правене на нещата в нашата страна по-добре, отколкото се правят сега. Ние за себе си не искаме нищо, защото имаме разбирането, че ако сега не направим нещо за подобряване на живота в страната, разбира се в рамките на законността, в рамките на българската Конституция, то ние, в това число и аз, завещаваме жалкия си начин на живот на нашите деца и внуци. Между другото, искам да ви кажа нещо, което лично нас ни удовлетворява много – ген.-полк. Цветан Тотомиров прие да бъде почетен член на „КЛУБ 45“. За мен ген.-полк. Тотомиров е последният истински началник на Генералния щаб. Той е единственият началник на Генералния щаб, който не позволи на политиците да се правят на генерали. Достоен мъж, минал по йерархията – от взводен командир до началник на Генералния щаб. Не е измислен, не е расъл на паркет и не е разнасял папки.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА