Положителна е взетата проба от труп на диво прасе в землището на с. Бела, община Димово

Снимка: СИДП

 

Положителна е взетата проба от труп на диво прасе в землището на с. Бела, община Димово, това бе съобщено на заседание на  Областната епизоотична комисия от д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от областната администрация. На заседанието бяха обсъдени и приети неотложни дейности, във връзка с положителна проба на болестта Африканска чума по свинете и обявеното със заповед на изпълнителния директор на БАБХ първично огнище на заболяването АЧС при дива свиня.

В началото на заседанието областният управител Албена Георгиева отбеляза, че е важно бързо да се окажат мерките за изпълнение, с цел ограничаване разпространение на заразата, тъй като има специфични инструкции, които се различават от прилаганите при първия случай в обект „заден двор“.

Д-р Адриан Данков, директор на Областната дирекция за безопасност на храните във Видин, представи хронология на установения случай на африканска чума  при диво прасе, като информира, че то е открито в началото на миналата седмица край село Бела. Д-р Данков уведоми, че вече има заповед на изпълнителния директор на БАБХ, с която се обявява първично възникнал случай на африканскачума при дива свиня, с конкретни географски координати и се определя инфектирана зона в размер на 200кв. км около констатирания случай. На интернет страницата на ИАГ са определени ловностопанските райони, попадащи в зоната около огнището на  с.Бела.

На  заседанието се приеха мерки за овладяване разпространението на заразата. Решено бе извършването на дейности по дърводобив и земеделски дейности в инфектираната зона да се осъществява само при неотложност и след уведомяване на ТП ДГС – Белоградчик или съответната общинска служба по земеделие. За целта е изготвена Инструкция за дезинфекция на моторни превозни средства и инвентар. Контролът по изпълнение на мерките ще се осъществява от служители на ДГС – Белоградчик и служителите на съответната общинска служба по земеделие.

На провелото се заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания бе уточнено, че е приключило умъртвяването на прасета в квартал „Нов път“, където бе констатирано огнище на болестта, както и в 3км. зона, където попада и село Новоселци. Извършена  е дезинфекция на дворовете, където са евтаназирани прасета, както и на улиците. В момента се работи в 10 км зона.