Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс: До края на декември 2020 година не се очакват големи промени от напускането на Обединеното кралство на ЕС

Пловдив. В следващата една година не се очакват големи промени от напускането на Обединеното кралство на ЕС, защото ще има преходен период. Това каза пред журналисти в Пловдив британският посланик Ема Хопкинс, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. На 31 януари тази година Обединеното кралство ще напусне Европейската общност и тогава се очакват промени, каза още Хопкинс и добави, че поради големия брой британски граждани в България ще се среща с тях, за да обсъдят заедно последиците от това напускане след края на декември 2020, за да знаят те какво им предстои.
„В следващите 11 месеца предстоят преговори, които се надяваме да приключат с широкообхватно и съдържателно споразумение и партньорство както в сектора търговия, така и в сферата на сигурността“, каза още Ема Копкинс. „Надявам се, че преговорите ще се проведат при зачитане на независимостта както на ЕС, така и на Обединеното кралство и ще ни позволи да изградим и развием едно все по-тясно и по-солидно партньорство“, добави тя.

Британският посланик посочи още, че изходната позиция на британското правителство при тези преговори ще е за нулеви тарифи и нулеви бариери пред търговията, за да продължат да имат търговски отношения с ЕС, които са във взаимна полза. „Вероятно преговорите ще започнат в началото на месец март и се надяваме да бъде постигнато едно удовлетворително за всички решение, защото е не само в британски интерес да имаме добро споразумение“, каза още Ема Хопкинс и добави, че редица компании, в редица европейски страни, имат много съществени търговски и икономически отношения с тяхната страна и затова се надяват решението, което ще постигнат да бъде изгодно за всички и то за много години напред. „Бихме искали да имаме еднакви конкурентни условия за всички, за да може да се развиват отношенията ни добре“, каза още Хопкинс.

Тя съобщи още, че по данни в посолството, в България живеят постоянно и целогодишно около 15 000 британци, близо 50 000 притежават собственост и пребивават в страната ни за известни периоди от време.

През последните 10 години търговският обмен между Лондон и София се е удвоил, особено що се отнася до ключови сектори като финанси, консултантски услуги и в IT сектора. „Има редица оператори, които работят съвместно в тези сфери и ние много искаме тези сектори да се укрепят чрез силно и открито споразумение“, добави Хопкинс.

Ема Хопкинс е в Пловдив за първото гостуващо посолство по повод 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Великобритания. Тази сутрин тя се е срещнала с кмета на Пловдив Здравко Димитров и с представителите на пловдивската бизнес общност. Предстои и посещение в пловдивско училище и среща с британски граждани, живеещи на територията на Пловдив и областта.
Цветана ТОНЧЕВА