Потвърдиха ареста на единия от мъжете, разследван за жестокото убийство на клошар, извършено преди 10 дни във Варна

Състав на Апелативния съд във Варна днес потвърди като законосъобразен първоначалния арест на Валери Михайлов, разследван заедно с още едно лице за жестокото убийство на клошар, извършено преди 10 дни във Варна. Втората съдебна инстанция потвърди основанията на Варненския окръжен съд, с които миналата седмица му е била определена най-тежката процесуална мярка за принуда „задържане под стража“. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд – Варна. Тялото на 63-годишния И.К. беше открито на 20 януари 2017 г. в наводнено подземие на изоставен строеж в района на железопътната гара във Варна. Жертвата, както и двамата мъже, разследвани за убийството  водели скитнически живот.

И този съд намира, че събраните по делото доказателства, обясненията на очевидец, признанията на второто лице, привлечен като обвиняем по досъдебното производство, както и следственият експеримент, обосновават предположението, че Михайлов е съпричастен кам деянието. За умишлено убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост законът дава от 15 до 20 години „лишаване от свобода или доживотен затвор.

Освен на тежестта на престъплението и на строгостта на закона, съдът се позова и на реалната опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Основание за това Варненският апелативен съд намира в богатото съдебно минало на Михайлов, който е осъждан 9 пъти, а последната му присъда е търпяна ефективно. Излязъл от затвора през ноември 2014 година, Валери, който е родом от Русе водил скитнически начин на живот. Последно се установил във Варна и заедно с други лица, в това число и с втория обвиняем обитавали незавършени сгради и строежи в морската столица. Именно в такава е станало и убийството на техния събрат по съдба.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава първоначалния арест на Валери Михайлов, разследван заедно с още едно лице за жестокото убийство на клошар, извършено преди 10 дни във Варна е окончателно.