Потвърдиха ареста на мъж от Варна, разследван за наркоразпространение заедно с майка си

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Апелативният съд във Варна потвърди първоначалния арест на мъж, разследван за наркоразпространение и домашния арест на майка му, обвинена за същото престъпление. Това съобщават от пресслужбата на съда.

Радослав А., привлечен към наказателна отговорност затова, че в периода 15-27 ноември тази година във Варна, в съучастие с майка си Юлия М. като съизвършител, държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества. Сред откритите субстанции са екстази с тегло 6.19 гр., амфетаминопроизводни с тегло 264.40 грама, марихуана с тегло 239.06 грама. Двамата разпространили на различни дати на две лица забранените от закона вещества ще търпят определените им от Окръжен съд – Варна мерки за неотклонение. Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на Радослав и остави без уважение частния протест на прокуратурата срещу определения „домашен арест“ на майка му Юлия.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че Радослав е в ареста от 30-ти ноември 2019 година, след като при извършените действия по разследването в дома, в който живеят с майката си са били намерени различните наркотични вещества. Освен в съучастие, двамата са обвинени и затова, че деянието е извършено продължително време. Първата съдебна инстанция определи майката на Радослав да търпи „домашен арест“.

29-годишният Радослав е осъждан, включително за същото престъпление. Състав на Варненския окръжен съд със свое определение му е взел мярка за неотклонение“ Задържане под стража“. За майка му съдът е определил мярка за неотклонение „Домашен арест“.

Днес в две съдебни заседания Варненският апелативен съд потвърди всички изводи на ОС – Варна, с които са били определени първоначалните мерки за неотклонение на двамата. Събраните в хода на следствените действия доказателства, гласните свидетелства и иззетите наркотични вещества обосновават предположението, че Радослав и Юлия са съпричастни към притежанието и разпространението на наркотичните вещества. Безспорно престъплението, в което са обвинени е с висока обществена опасност, тежко по смисъла на закона, а наказанието за него е „лишаване от свобода“ за срок от две до осем години и глоба от пет до двадесет хиляди лева.

И втората съдебна инстанция споделя заключението, че съвсем реална е опасността Радослав да се укрие от наказателно преследване или да извърши престъпление. Съдът цени обстоятелството, че той е бил осъждан за идентично престъпления, а намерените в дома му наркотични вещества са в значително количество и разнородни по вид. Нещо повече. Откритите и иззети наркотични вещества са били разпределени по дози, открили са две везни и голям брой празни пликчета, приготвени за оразмеряване на дозите, все обстоятелства, които свидетелстват за нееднократност в разпространяването на забранените от закона вещества.

Апелативният съд във Варна сподели и основанията на първата съдебна инстанция за определяне на втората по тежест мярка за процесуална принуда „домашен арест“ спрямо Юлия М.

Определенията, с които съдът потвърди първоначалното задържане под стража на Радослав А. и домашния арест на майка му Юлия М., разследвани  затова, че в съучастие притежавали значително количество различни по вид наркотични вещества, които разпространили на две лица са окончателни.