Почистиха и облагородиха паметника на Панчо Владигеров в Габрово

Велико Търново. Почистиха и облагородиха пространството около паметника на Панчо Владигеров в Габрово. В годината, в която отбелязваме 120 години от рождението на композитора и музикант, Община Габрово организира обновяване и на самия монумент, който бе акт на вандалски посегателства, обобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от пресцентъра. Възстановени са компрометираните участъци и надписите.

„Фокус“ припомня, че паметникът – барелеф  е тържествено открит на 12 октомври 1981 година на ул. „Тракия“ в присъствието на културни дейци и граждани. Слово държи тогавашният председател на Съюза на българските композитори – Александър Райчев, който отбелязва, че това е първият паметник на Панчо Владигеров в страната. Композицията е изработена от бронз. Нейни автори са скулпторът Ангел Станев и архитект Иван Нанев.

Именитият композитор е тясно свързан с Габровската музикална общност. Той допринася за професионалното израстване на Габровския камерен оркестър и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение. В знак на признание за активната му дейност в тази област е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово през 1977 година.

Луиза ТРАНЧЕВА