Появата на коледните картички датира още в първите месеци на Руско-турската война, когато се поставят и основите на пощенските служби в страната

Снимка: Община Смолян

Велико Търново. Появата на коледните картички датира още в първите месеци на Руско-турската война, когато се поставят и основите на пощенските служби в страната. Това каза за Радио „Фокус“-Велико Търново Тодорка Недева, уредник в отдел „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Тя уточни, че сред любимите и разпространените по цял свят коледни обичаи, е изпращането на честитки с благопожелания за здраве, щастие и любов.

„Не само за каймака на обществото, но и за простолюдието е въпрос на чест, престиж и късмет да украсиш прелестните подвижни картинки, както тогава са наричали пощенските картички, в дома си в тихата и свята Рождествена нощ. България не остава безразлична към магията на рождествените пожелания. Появата им датира още в първите месеци на Руско-турската война, когато се поставят и основите на пощенските служби в страната. Както всички, така и старостоличани остават пленени от очарованието на коледните честитки. За да не изостанат от европейците нито крачка, болярите започват да си разменят цветни картички с благопожелания за здраве, щастие и любов. Разнообразието от рождествените картички в началото на миналия век в нашия град наистина е смайващо. По рафтовете на търновските книжарници и по витрините на магазините се срещат честитки, истински произведения на изкуството. Почти всички са отпечатани в чужбина, а някои са нарисувани на ръка“, каза Тодорка Недева.

Уредникът в търновския музей отбеляза, че жителите на старата столица остават удивени от появилите се релефни изображения, изработени от коприна или друг фин прах и щедро обсипани със златен и сребърен прах.

„Не липсват и картички изобразяващи сюжети от картини на прочути художници. Първите следосвобожденски години поздравленията задължително се изписват на лицевата страна, а гърба остава запазена територия за адреса. Не е за пренебрегване факта, че старостоличани, влюбени във своя град, твърде често изпращат новогодишните си поздрави на пощенски картички с изглед от Велико Търново. Предпочитани сюжети за новогодишни картички са изображението на Стамболовия мост, влакови композиции, панорами на възрожденската част на старопрестолно Търново. Любопитен е фактът, че през този период празникът Рождество Христово става чудесен повод за разкриване на чувствата между търновските девойки и младежи, а очарователните картинки се превръщат в своеобразни послания за любов и начин за изразяване и легализиране на сърдечните младежки трепети. През 30-те, 40-те и 50-те години на XX век болярите с удоволствие започнали да изпращат коледни честитки, с изрисувани коледарчета. Вероятно и до днес те могат да красят някои от домовете, като скъп спомен от детството и младостта. В миналото творби на търновските художници Борис Денев, Ангел Карнешев и свързания със старата столица Стоян Василев, също с успех се разпространяват като коледни и новогодишни картички и със свежия си рисунък доставят удоволствие на десетки български домове“, каза уредникът.

Тодорка Недева припомни, че през 30-те и 40-те години на миналия век започва да се утвърждава и модата на визитките и великотърновци, сред които и ненадминатият актьор от старата българска столица Константин Кисимов, започват масово да си честитят празниците, разменяйки си визитни картички.

Луиза ТРАНЧЕВА