По-малко катастрофи, с по-малко загинали и ранени отчитат от „Пътна полиция“ – Велико Търново от началото на годината

Велико Търново. От началото на годината до края на месец февруари на територията на област Велико Търново са регистрирани общо 169 пътно транспортни произшествия или с 62 по-малко от същия период на предходната година, съобщиха от Областната дирекция на МВР. От тях 27 тежки, което е с 14 по-малко, 43 ранени, или с 5 по-малко и без загинали, което е с 2-ма по-малко в сравнение с отчетения период на 2018 г.
Основната причина за настъпването на пътните произшествия остава вината на водачите на моторни превозни средства, като най-често това е несъобразената скорост, следвана от отнемането на предимство и неспазване на дистанция, сочат анализите на сектор „Пътна полиция“.
При контрол на пътното движение през периода са установени общо 12 310 нарушения на Закона за движение по пътищата, КЗ и Закона за българските лични документи. Съставени са 1556 акта и са наложени 10 754 глоби по фиш. Издадени са 5 632 електронни фиша. Само за месец февруари са съставени 597 акта и са наложени 4 141 глоби по фиш. Издадени са 143 заповеди за налагане на принудителни административни мерки.  През периода са изпратени 24 сигнални писма до компетентни институции, с цел осигуряване на безопасността на движение по пътищата на територията на ОДМВР- Велико Търново.