Света литургия се отслужва в църковните храмове във Велико Търново по повод Игнажден

Велико Търново. По повод Деня на Св. Игнатий Богоносец – Игнажден в църковните храмове във Велико Търново се отслужва Света литургия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Рано тази сутрин църковните камбани на православните храмове в града възвестиха началото на празника. Стотици миряни днес се молят за здраве и благоденствие.

С Игнажден започват коледните празници. Най-характерен за празника е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако „сполезът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.

На днешния ден според народните вярвания не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да „не излезе берекетът“. Жените не трябва да шият, перат или плетат, за да няма болести през годината. Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно. Това е свързано с вярата, че от Игнажден започват родилните мъки на Богородица, затова тези дни се наричат още и Мъченици.

Рени АТАНАСОВА