По покана на Екатерина Захариева за първи път в България пристига йордански външен министър

По покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева за първи път в България пристига йордански външен министър. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Айман Сафади, министър на външните работи на Хашемитското кралство Йордания, ще бъде на посещение у нас от днес до 21 август.
Екатерина Захариева ще приеме министър Сафади в МВнР на 20 август 2019 г. за разговор на четири очи в 9.40 часа, а в 10.05 часа ще се състоят пленарни разговори между двете делегации.
В 11.00 часа в зала „Договори“ на МВнР двамата министри ще подпишат споразумение за визово облекчение на притежателите на дипломатически и служебни паспорти.
Екатерина Захариева и Айман Ал-Сафади ще дадат изявление в 11.20 часа.
Екатерина Захариева беше на посещение по покана на Айман Сафади в Йордания през декември 2018 г. Двамата министри са се срещали и в рамките на различни международни форуми в последните месеци – на Европейския съюз и Лигата на арабските държави, на срещата за Близкия изток в Дъблин, в ООН.
Йордания е ключов партньор на България, на Европейския съюз и НАТО в региона на Близкия изток. Стокообменът между България и Йордания за първите 4 месеца на т.г. възлиза на 9.7 млн. долара като в сравнение със същия период на 2018 г. бележи ръст от повече от 21%. За 2018 г. двустранният стокообмен възлиза на стойност 25.2 млн. долара.