Община Бургас работи по редица проекти, свързани с хората с увреждания

Бургас.Община Бургас работи по редица проекти, свързани с хората с увреждания. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Мая Казанджиева, директор на дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в Община Бургас

„В момента осъществяваме устойчивостта на един голям и независим проект „Подкрепа в семейна среда за независим живот чрез индивидуален подход“. Той продължава до края на тази календарна година. По този проект осъществяваме комбинирани здравни и социални услуги, консултации със социален работник, ползване на транспорт и психолог“, каза още Казанджиева.

По думите й това са т. нар. услуги в домашна среда или „Личен асистент“, като в момента се ползва от 121 потребители.  Другата програма, по която се работело е Оперативна програма за храни. “Тя е от фонд за европейско подпомагане на най-крайно нуждаещите се. Това са операциите за осигуряване на топъл обяд, като голяма част от хората, който ползват тази услуга са именно хора с увреждания.

Колегите от „Европейски политики“ работят и по един проект, който е по Оперативна програма „Региони в растеж“  – това е т. нар. регионална социална инфраструктура“, допълни Казанджиева.

По нея се изграждали 5 съвсем нови социални услуги, които са насочени предимно към деца с увреждания. От 1 септември щял да започне и  проект за изграждане на нов център за подкрепа на лица с увреждания и техните семейства, в това число и с тежки множествени увреждания.

 

Веселина НИКОЛОВА