ПП АБВ: Решението на проблема с мъртвите души и фантомите в избирателните списъци е едно – активна регистрация преди всеки вид избори

Решението на проблема с мъртвите души и фантомите в избирателните списъци е едно – активна регистрация преди всеки вид избори. Това се посочва в позиция на ПП АБВ по подготовката и провеждането на избори за европарламент, предстоящи избори за местни органи на самоуправление и Народно събрание на България и предложенията за промени в изборната нормативна уредба.
„Очевидно, за евроизборите се закъсня с един нормален шестмесечен срок, но решение има. Още повече, това е инструмент и срещу купуването на цигански гласове“, посочват от АБВ.
„Очерталият се през последните 10 години голям проблем с броенето на бюлетините в избирателните секции и подмяната на протоколите (т.нар. „проблем втори протокол“), има едно ясно решение. Членовете на Секционните избирателни комисии (СИК), независимо от нейния мащаб, се свеждат до петима, в зависимост от големината на секцията, формира се една преброителна секция във всеки един избирателен район или област, гласуването се извършва в СИК, а броенето – в преброителен център в района, обезпечен с достатъчно преброители“, заявиха от АБВ. Според партията процесът се гарантира от наблюдатели, застъпници, участници в надпреварата. „Спестяваме средства от членовете на СИК и избягваме втория протокол, свеждаме до минимум възможността за манипулиране процеса на преброяването“, се посочва още в позицията на партията.
„Недопустимо е да се разрешава огласяването на прогнозни данни в деня за размисъл. Това практически го обезсмисля и в изборния ден. Това не е пряка предпоставка, а гаранция за манипулиране, бетониране на двуполюсния модел с арбитър ДПС и недопускане на реален политически сблъсък“, посочват от АБВ. Според партията такова решение би превърнало статуквото от днес в трайна перспектива. „Аргументът, че тази законова забрана масово се нарушава е ярка илюстрация за срив в държавността, за отказ от правоприлагане, за неспособност и нежелание да се гарантира честния, неповлиян и неманипулиран избор на гражданите. Смяната на ЦИК практически по време на изборен процес ще е груба грешка, която ще създаде предпоставки за провал, поставяне под съмнение на изборния резултат. Спазването на буквата на закона се реализира с решение на Народното събрание за удължаване на мандата на сегашния състав на ЦИК или с промяна в Изборния кодекс, с което този мандат се удължава“, се посочва още в позицията.