Правителството одобри българската позиция за неформалната среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Сибиу

Правителството одобри българската позиция за неформалната среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Сибиу. Това съобщиха от правителствената информационна служба. България се обявява за по-силна, просперираща и обединена Европа, както и за недопускане на Европа „на две скорости“. Това е част от българската позиция за участие в неформалната среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Сибиу, Румъния, на 9 май, одобрена днес от Министерския съвет.
Очаква се на срещата да бъде приета декларация с програмна визия за бъдещето на ЕС. Документът ще представлява своеобразно „ново представяне“ на целите и задачите на ЕС, които следва да залегнат в Стратегическия дневен ред на ЕС за периода 2019 -2024 г. Новият Стратегически дневен ред на ЕС ще гарантира устойчивостта и просперитета на ЕС при запазване на единството на държавите- членки и при прилагане на принципите на солидарността.
Постигането на икономическо и социално сближаване между държавите-членки, включително укрепването и модернизирането на европейския социален модел, остават ключова цел на ЕС в условията на глобализация.