Правителството одобри установяването на дипломатически отношения с Вануату

Правителството одобри установяването на дипломатически отношения с Вануату. Това беше договорено по време на среща между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и външния министър на Република Вануату Ралф Регенвану, съобщиха от правителствената информационна служба. Срещата се проведе преди съвместния министерски съвет на ЕС и Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ), в която взеха участие над 61 държави и институциите на ЕС. Форумът се състоя от 31 май до 1 юни 2018 г. в Ломе, Република Того и се проведе под съпредседателството на Екатерина Захариева в качеството й на Председател на Съвета на Европейския съюз.
Решението за установяване на дипломатически отношения не е обвързано с акредитиране на посланик и разкриване на дипломатическо представителство във Вануату и съответно не води до поемане на нови финансови ангажименти.
Подновяването на постъпките за установяването на дипломатически отношения с държавите от Южния Тихи океан би спомогнало за постигане на договорености за подкрепа на важни за българската страна кандидатури в рамките на международните организации, а поддържането на двустранни контакти би било в интерес на България с оглед на по-пълноценно участие при формиране на позициите на ЕС по междурегионалния диалог.
Република Вануату е разположена на архипелага Нови Хебриди в Южния Тихи океан и има територия 12 189 кв. км. Водещи сектори в икономиката са земеделието, риболовът, туризмът и финансовите услуги. Като малка островна държава, Вануату е застрашена от последиците от изменението на климата, като повишаването на нивото на морското равнище и честите екстремни циклони. Населението наброява 288 037 души, една шеста от които живее в столицата Порт Вила. Вануату е петата островна държава в Океания, с която България установява дипломатически отношения – след Науру, Соломоновите острови, Тувалу и Фиджи.