Правителството ще отпусне 1,7 млн. лв. за педиатричната болница

Правителството ще отпусне 1,7 млн. лв. за педиатричната болница. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг след срещан а премиера с неонатолози, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Беше обсъдено състоянието на детското здравеопазване и мерки, които трябва да се предприемат, за да бъде подобрено качеството на лечението и организацията на работа в детската болница и в детските отделения в другите болници. Целта е детското здравеопазване да се превърне в един наистина устойчив приоритет на правителството и ние вече го доказваме с няколко стъпки, които сме предприели“, коментира Ананиев след срещата.
До края на месеца ще обявим обществена поръчка за инженеринг на новата детска болница, като разчитаме, че в началото на септември ще започне реалното строителство. От вчера започнахме преговори с БЛС за преостойностяване на някои клинични пътеки, които не са преостойностявани от дълго време. В основата на пътеките, на които ще бъдат завишени цените, ще бъдат педиатричните пътеки, обясни той.
С Наредба 1 за специализациите ще предвидим като приоритет неонатолозите, тъй като техният брой е намалял, каза още министърът и отбеляза, че зад а могат тези отделения да работят са нужни специалисти.
„Утре ще внеса проект на постановление в МС, с което ще отпуснем допълнителни средства на МЗ за 15 апарата за неинвазивна дихателна реанимация – 500 хил. лв., за закупуването на 50 кувьоза ще осигурим 750 хил. лв. – общо 1,250 млн лв. Ще предвидим и 1,7 млн. лв за педиатричната болница по програмата „Майчино и детско здравеопазване“, каза Ананиев.